Айдън Мохамед поведе петиция срещу забраната за забрадките

В интернет тръгна петиция срещу забраната за носене на забрадки от жените мюсюлманки у нас. Само за два дни документът е подписан от над 500 души, сред  които и не малко християни.

Инициаторите на подписката се противопоставят на внесения в Народното събрание проект на Закона за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

„Потресени сме от предложението. Според така написаната разпоредба всички мюсюлмани и мюсюлманки трябва да бъдат наказани с лишаване от свобода само заради това, че практикуват религията си. Този законопроект е брутален акт на вмешателство от страна на законодателя във вътрешно-религиозния живот на една голяма част от българските граждани“, се казва в петицията.

Подписалите документа определят забраната за носене на забрадки като тих възродителен процес и тенденциозно асимилационно отношение към българските мюсюлмани.

„Считаме, че така единодушно гласуван във Вътрешната комисия в парламента законопроект е в пряко нарушение на конституцията на България и на Европейската конвенция за правата на човека. Ако бъде приет от депутатите в зала, бъдете сигурни че ще използваме всички законови средства за да търсим и отстояваме правата си. Ще сезираме всички европейски институции за грубото посегателство върху изконните ни човешки права на свободно вероизповедание, както и ще се обърнем с индивидуални и колективни жалби към съда за правата на човека в Страсбург“, предупреждават инициаторите на подписката.

Документът е подписан от районния мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, от имамите Изет Джалев, Мохамед Камбер, от бившия мюфтия Али Хайреддин, както и от недоволни мюсюлмани от цялата страна.

Петицията ще бъде изпратена до президента, премиера и до председателя на Народното събрание.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене