Читателка сигнализира: Глутница кучета напада хора край язовир „Стойковци“

Глутница кучета е нападнала баща с две деца по време на пикник край язовир „Стойковци”. Сигналът за разигралия се преди дни екшън подаде във вестник „Струма“ читателка, станала неволен свидетел на драмата от двора на вилата си. Вниманието й привлекли детски писъци и силен лай и видяла агресивното поведение на 7-8 бездомни животни, наобиколили мъжа и момченцата.

„Вероятно бяха отишли на риба, имаше опънати масичка и столчета и човекът беше запалил скара и ядяха. Вероятно миризмата е привлякла глутницата. Бях доста далеч и не можех да помогна, само видях как всички се разбягаха, мъжът прибра децата в колата и в бързането дори остави на брега част от багажа. Не знам дали някой пострада“, разказа притеснена жената.

Тя обясни, че семейството й има вила в района на язовир „Стойковци” и всяко лято със съпруга й се изнасят там, но досега не е имало проблем с бездомни животни. „Тази година за първи път забелязах глутницата, докато разхождах нашето куче, и заради нея извън двора вече не излизам без електрошок, защото се страхувам. Те са големи и наистина опасни. Алармирам сега да се вземат навреме мерки, защото през топлите месеци за уикендите около язовира се пълни с народ, идват рибари, семейства и компании с палатки и кемпери и може да стане сериозна беля“, предупреди дамата, която успяла да заснеме част от бездомните животни.

„Не съм разбрал за конкретната случка, но не съм изненадан, след като никой не обърна внимание на сигналите ми и на подписките на местното население срещу кучкарника, който прави в нивите Бойко Гренцке“, призна кметът на с. Логодаж Пламен Червенков. „Не мога категорично да твърдя, че животните са от този приют, но навсякъде, където има такива кучкарници, е пълно с необгрижвани животни, защото хората ги оставят в района, разчитайки някой да ги прибере. Без разрешителни и без документи Б. Гренцке прави клетки в район със земеделска земя, който се обработва от собствениците, които са и с намерения да строят там вили, мястото е близо до къщите и на 5 метра само от деривацията, която докарва вода от р. Дреновска в язовира. Ако този приют остане там, цялата отпадна вода отива директно в язовира. Този кучкарник ще съсипе целия район, земята не е преотредена, няма никакво разрешително за кучкарника и не знам как институциите искат да ни убедят, че Гренцке има право да прави каквото си иска!“, ядосва се Пламен Червенков.

Той отбеляза, че за инцидента трябва да се уведоми общинската охрана и фирма „Бали Ко|“, която стопанисва общинския приют за бездомни животни, но дори да ги заловят, проблемът няма да се реши, защото по закон трябва да се ваксинират, кастрират и обеззаразят и да се върнат на мястото, откъдето са прибрани.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене