Логодаж на бунт!

Жителите на благоевгоевградското село Логодаж скочиха срещу изграждането на нова кариера

Топ Преса се срещна с кмета на село Логодаж Пламен Червенков. Екипът ни веднага посети кметството. Ето, какво сподели той единствено за читателите на първата печатна институция в България.

JalbiСело Логодаж се намира в планински район, на 15 километра западно от Благоевград, по пътя за границата с Република Македония. Край селото функционира граничен контролно-пропускателен пункт ГКПП Логодаж (бившо Станке Лисичково). Селото се намира в близост от 1 km до язовир Стойковци.

Г-н Червенков, какво се случва в село Логодаж? Разбрахме, че хората са направили подписка. Разкажете ни за проблема…
– Има подписка, тя е във връзка с издадено строително разрешение, за проучване и добив на подземни богатства в землището на село Логодаж на площ на 700 декара. Това е нещо огромно. Тъй като това е трета кариера, която се търси начин да се открие, селото е заобиколено от кариери. Нещата вече стават много тежки за селото. Просто това, което е градено с години екологично чистата среда. Хората са си направили хубави къщи за живеене, и идва момента в който те ще се принудят да не влагат средства вече, ще избегнем инвеститорите, които имат желание да инвестират в селото. Язовир “Стоиковци” е само на 1000 метра от тази кариера, която искат да се открие в селото.

Там беше замислено да се изгражда вилно селище…
– Вилното селище ще остане в миналото. Хората имаха желание да се изгради такова селище, около язовира. Там е едно отлично място за отдих и почивка на гражданите на Община Благоевград. На 500 метра от кариерата, която трябва да се открие има две махали, освен това имаме черковен извор, който също се намира около 500 метра. Използва се през летния сезон при кризисни ситуации, за водоснабдяване с питейна вода, за населението на село Логодаж. В близост е и река Клисулска, която е и основен водоизточник и чрез нея водите се вливат в язовир “Стоиковци”, от където ползваме вода за напояване. Отделно от това пътя, който свързва село Логодаж с Областния център, автомагистрала “Струма” ще бъде изключително натоварен, това разбира се касае и другите села, които са покрай Главния международен път за Република Македония. Точно и заради това жителите на Зелендол и Селище също подкрепят тази подписка. Кметовете на двете населени места също са се подписали, те също са против. Пътя ще стане изключително натоварен и рискован за движение на леки автомобили към областния център.

Какво планирате?
– Ще воюваме до последно, този път няма да отстъпим… Ще извоюваме правото си на живот.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене