Още за порното: Админът на кметство Мосомище отвръща на удара!

Миналата седмица вестник „Градът“ публикува статия, цитирана от електронното издание на Топ Преса, със заглавие:
Срам и резил! Кметство Мосомище разпространява порно!
И следният текст:
Страницата в социалната мрежа Фейсбук на кметство Мусомища сътвори нечуван резил. В деня на Христòво възкресение всички нейни приятели осъмнаха с изпратени от кметството порно линкове. Оказа се, че това е вирус и не е изпратено умишлено, но все пак доста от компютрите на приятелите на институцията бяха заразени. Редно е този, който обслужва и поддържа страницата, да бъде наказан за проявената слабост и непрофесионализъм и да се вземат по-сериозни мерки, за да се предпазят приятелите на кметството, казваме ние от вестник „Градът“!
Няколко дни след като тази статия видя бел свят на хартия и онлайн страницата на Кметство Мосомище публикува следният текст:
ПРАВО НА ОТГОВОР.
Всяка уважаваща себе си медия дава право на отговор и търси мнението и на ответната страна. Всяка, с изключение на „Топ Преса”. Югозападният таблоид, както се самоопределя, коректно е цитирал източника си, но не е продължил до край журналистическите принципи и досега не ни е потърсил за отговор. Администраторът на страницата съм аз – Кръстю Панчев. Всичко, което се публикува след 15 декември 2015 г., включително и това, което четете е написано от мен. Не се срамувам да изляза с името си, за разлика от горепосочената медия, която традиционно ползва псевдоними и нереални имена. Когато поех администрирането на страницата, имаше по-малко от 300 приятели, а сега са 863. Това е достатъчен атестат за работата ми. Страницата на кметството се превърна в място, където се публикува не само информация за прояви в селото, а се изпращат и сигнали за проблеми, които след това се решават. Тя е коректив на властта и в този смисъл е много важна. Не мога да си позволя да разпространявам каквото и да било, което не свързано с дейността на кметството. И след като вестник „Градът” пледира за виновност и наказание за обслужващия страницата, трябва да посочи и къде е вината му. Нашата единствена трибуна е собствената ни страница във фейсбук и ние държим да запазим „чистотата” на тази трибуна. За разлика от „експерти” и „журналисти”, на които им е осигурен лесен и ежедневен достъп до преса и онлайн медии, където бълват „експертизи“ и непроверени твърдения. Типичен похват на жълтите медии, когато се цели злепоставянето на някого, е да се хвърлят някакви твърдения, които никога не са изчерпателни или проверени докрай. Лесно е от страниците на изданието си да нарочиш някого за „виновен”. А ако „виновникът“ е невинен? Ние се извиняваме на всички потребители за причиненото неудобство и дискомфорт от вируса, за който повтарям, не носим вина. А вие, господа журналисти, бихте ли се извинили за разпространението на информация с невярно съдържание? Лесно е да хвърляш кал, по-трудно е да признаеш, че не си прав. За това се изисква сила и морал. Вие притежавате ли такъв?
КОМЕНТАР НА ВЕСТНИК ГРАДЪТ:
Уважаеми жители на село Мосомище, уважаеми господин Кръстю Панчев,
Реакцията ви, наподобяваща „насилена мома“, е разбираема. Като администратор се изложихте. Наши колеги и част от екип на медийната ни група са приятели на страницата и се заразиха със вируса и се „насладиха“ на порно файловете, които получихме от страницата, поддържана от вас. Къде лъжем, къде пишем неистини? От една страна се извинявате на всички, от друга страна правите незначителен опит да ни обидите, вмъквайки клишето, разпространяването предимно от наши неспособни колеги, че сме „жълти“, че пишем „неверни неща“. Да, на това може би се дължи фактът, че вече повече от пет години бием всеки по тираж в град Гоце Делчев и региона, и на това може би се дължи, че някои уж дългогодишни подлистници фалираха. Постъпвате крайно некоректно спрямо нас и вместо да се извините и на нас, щото и ние сме ви приятели в социалната мрежа и сме единствената медия, която отразява вашите инициативи. Няма нещо, което да сте го публикували, било то обява или обществена кауза, и ние да не сме я цитирали коректно. Тогава бяхме хубавите и в един момент, когато ви хванахме в крачка, да започнете така умело да манипулирате и да плюете по нас. Колко пъти да кажем, че нас понятието „жълт вестник“ не ни обижда. Това е признание. Жълтият цвят означава „внимание“. След като не можете да администрирате и да пазите от спам една страница, защо го правите? За да заразите още 800, колкото са ви приятелите? Вестник „Градът“ не е виновен, че е отразил един факт. А фактът е повече от ясен – заразихте с нехайството си и може би с некомпетентността си няколко десетки, а защо не стотици ваши приятелски страници с порно материали. Виновни сте. Понесете си вината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене