Connect with us

ТОП

15 г. мъжът ми и баща му ме прехвърляха в леглото си като футболна топка, заченах сина си от свекъра

Published

on

Румяна Кордева

37-годишната жена обяснява сексиздевателствата с факта, че била продадена за 2000 лв. от родната й майка шизофреничка

Румяна не губи кураж, развежда се, търси работа и иска да заживее нов живот

15 години мъжът ми и баща му ме прехвърляха в леглото си като футболна топка. Това призна пред репортер на в-к „Вяра“ 37-годишната Румяна Демирова Кордева от Симитли.

Жената живее в край­на мизерия и понякога ня­ма дори 1 лев да си купи хляб. Безработна е от го­дини. Търси усилено рабо­та и квартира в Благоевг­рад.

Румяна Кордева твър­ди, че е заченала сина си от свекъра. Момчето ве­че е пълнолетно и работи като строител. Има и 16- годишна дъщеря – Розалия, която е с буен нрав и в мо­мента е в изправителен дом в село Балван, Вели­котърновско.

37-годишната жена раз­казва тъжната си история, но не изглежда отчаяна и търси всякакви възмож­ности да заживее човеш­ки. Ето какво разказа тя:

“В момента със съпруга ми Георги сме в процес на развод. Не се разбирахме. Той изпиваше всичките ни пари. Съдът ми постави ус­ловие да си намеря работа и квартира, за да присъдят на мен децата. Не искам да имам нищо общо повече със Симитли.

Наскоро научих, че съм била продадена за 2000 лева на свекър миХристо Тасев Кордев, който е родом от Желез­ница, но живее в Симит­ли. Майка ми е с шизоф­рения и не може да го пот­върди, сега тя обикаля улиците в София. Баща ми Демир Копачев почина преди 10 години.

През 2005 година казах на полицаи, че свекърът ми ме насилва. Те го зап­лашиха, че ако продължа­ва, ще го съдят, но все ед­но бълха го беше ухапала.

Целия Благоевград съм обиколила в търсене на работа. На някои места съм ходила по 2-3 пъти. Някъде ми обещаваха, казваха да се обадя след седмица-две, другаде нап­раво ме напъждаха. В би­рената фабрика ми обеща­ха, но когато отидох, ви­дях списък с повече от 10 имена за нови работници. Мен обаче ме нямаше. В ТПК “Рила” също търсих работа, но и там не се по­лучи. Мога да гладя дрехи, да чистя, всичко мога да работя”, разказва тъжната си история Румяна Корде­ва. Най-голямата й мечта е да събере пари и да си отвори павилион. В него вижда бъдещето и на дъ­щеря си Розалия. Кроипланове как ще се замог­нат – не много, но доста­тъчно, за да не зависят от никого, да не тежат на ни­кого и да живеят нормал­но. Румяна вижда в мечти­те си как дъщеря й Роза­лия ще продава цветя, а пък самата тя – дрехи и обувки.

Потърсихме социални­те работници в Симитли за коментар за тежката участ на жената.’ Главната социална работничка Живка Янкова обясни, че са запознати с проблеми­те в семейството и рабо­тят по случая. “Помагаме с каквото можем. Се­мейството е социално слабо. Съпругът на Румя­на -Георги, е с ТЕЛК ре­шение и получава месеч­ни добавки. С децата пък работят служители от Отдела за закрила на де­тето”, обясни Янкова и на­сочи за повече информа­ция към Стефанка Анге­лова от “Закрила на дете­то”. Тя потвърди, че е за­позната със случая.

“Спрямо непълнолет­ното дете е предприета мярка за закрила. Не мога да кажа повече, тъй като информацията е конфи­денциална”, обясни лако­нично Ангелова.

Случаят с Румяна Кор­дева от Симитли не е еди­ничен. Не е и само българ­ско явление. Според ста­тистиката всяка трета же­на в Европа е насилвана. И не става дума само за изос­таналата периферия на Ев­ропа. В така наречените бели държави нещата са същите. Според мащабно проучване на европейска­та Агенция за основните права (АОП) една трета от жените са ставали жертви на физическо или сексуал­но насилие. Проучването е включило 42 000 жени във всички страни от ЕС, от тях 14 000 или са били пер­дашени често вкъщи, или са били изнасилени.

Резултатите сочат, че 62 милиона дами между 18 и 74 години са били малт­ретирани. Докладът също така показва, че 43% от жените в ЕС са били жер­тва на някаква форма на психологическо насилие от страна на партньора си – публично унижаване, заключване в помещение, от което не могат да изля­зат сами, или пък към тях са отправяни открити зап­лахи с използване на фи­зическа сила.

Източник: Вяра

Култура

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!!! Ученик от ПМГ “Яне Сандански” стана втори в света

Published

on

Това е Иван Попов, който и тази година се нареди в челната тройка на планетата

Иван се справи блестящо и завоюва СРЕБЪРЕН МЕДАЛ на най-престижното ученическо състезание по астрономия и астрофизика в света – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Олимпиадата се проведе онлайн в три дни – теоретичен, практически и наблюдателен, като в нея се включиха над 280 участници от всички краища на света. Това показва значимостта на постигнатото от младежа, който е ученик в гоцеделчевската ПМГ “Яне Сандански”. Ние сме изключително горди с нашето сребърно момче, което в чест на 100-годишнината на своет ни зао училище зарадва с този невероятен успех!

Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си!

Поздравления и за г-жа Карамфилка Патинова, която през цялото време бе неотлъчно до него и успя да му помогне да изяви своя талант по възможно най-добрия начин!

Continue Reading

ТОП

Рекорден брой оздравели но на фона на 1 595 нови случая на COVID-19, 16 с инфекцията починаха

Published

on

1 595 са новите заразени с коронавирус у нас през последното денонощие. Направени са 9 038 PCR теста. Активните случаи на инфекцията са 16 033, хоспитализирани са 1 792-ма души, от които в интензивни отделения се лекуват 112 болни.

Рекордьор по новозаразени е столицата София с 549 случая, следвана от Пловдив – 140 и Благоевград – 90.

Свиват капацитета на нощните заведения

Броят на регистрираните заразени във възрастовата група 30 – 39 (общо 5918) надвиши този на инфектираните на възраст между 60 – 69 години (5185). Най-много носители на коронавирус има сред хората в групата 50 – 59 години (общо 6615).

Починали са 16 души, а излекуваните са 235 което е положителната новина в случая. И тук броят е рекорден. 

От началото на пандемията у нас с коронавирус са се заразили 1 786 души медицински персонал, сочат данните на Единния информационен портал.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ