Connect with us

ТОП

15 г. мъжът ми и баща му ме прехвърляха в леглото си като футболна топка, заченах сина си от свекъра

Published

on

Румяна Кордева

37-годишната жена обяснява сексиздевателствата с факта, че била продадена за 2000 лв. от родната й майка шизофреничка

Румяна не губи кураж, развежда се, търси работа и иска да заживее нов живот

15 години мъжът ми и баща му ме прехвърляха в леглото си като футболна топка. Това призна пред репортер на в-к „Вяра“ 37-годишната Румяна Демирова Кордева от Симитли.

Жената живее в край­на мизерия и понякога ня­ма дори 1 лев да си купи хляб. Безработна е от го­дини. Търси усилено рабо­та и квартира в Благоевг­рад.

Румяна Кордева твър­ди, че е заченала сина си от свекъра. Момчето ве­че е пълнолетно и работи като строител. Има и 16- годишна дъщеря – Розалия, която е с буен нрав и в мо­мента е в изправителен дом в село Балван, Вели­котърновско.

37-годишната жена раз­казва тъжната си история, но не изглежда отчаяна и търси всякакви възмож­ности да заживее човеш­ки. Ето какво разказа тя:

“В момента със съпруга ми Георги сме в процес на развод. Не се разбирахме. Той изпиваше всичките ни пари. Съдът ми постави ус­ловие да си намеря работа и квартира, за да присъдят на мен децата. Не искам да имам нищо общо повече със Симитли.

Наскоро научих, че съм била продадена за 2000 лева на свекър миХристо Тасев Кордев, който е родом от Желез­ница, но живее в Симит­ли. Майка ми е с шизоф­рения и не може да го пот­върди, сега тя обикаля улиците в София. Баща ми Демир Копачев почина преди 10 години.

През 2005 година казах на полицаи, че свекърът ми ме насилва. Те го зап­лашиха, че ако продължа­ва, ще го съдят, но все ед­но бълха го беше ухапала.

Целия Благоевград съм обиколила в търсене на работа. На някои места съм ходила по 2-3 пъти. Някъде ми обещаваха, казваха да се обадя след седмица-две, другаде нап­раво ме напъждаха. В би­рената фабрика ми обеща­ха, но когато отидох, ви­дях списък с повече от 10 имена за нови работници. Мен обаче ме нямаше. В ТПК “Рила” също търсих работа, но и там не се по­лучи. Мога да гладя дрехи, да чистя, всичко мога да работя”, разказва тъжната си история Румяна Корде­ва. Най-голямата й мечта е да събере пари и да си отвори павилион. В него вижда бъдещето и на дъ­щеря си Розалия. Кроипланове как ще се замог­нат – не много, но доста­тъчно, за да не зависят от никого, да не тежат на ни­кого и да живеят нормал­но. Румяна вижда в мечти­те си как дъщеря й Роза­лия ще продава цветя, а пък самата тя – дрехи и обувки.

Потърсихме социални­те работници в Симитли за коментар за тежката участ на жената.’ Главната социална работничка Живка Янкова обясни, че са запознати с проблеми­те в семейството и рабо­тят по случая. “Помагаме с каквото можем. Се­мейството е социално слабо. Съпругът на Румя­на -Георги, е с ТЕЛК ре­шение и получава месеч­ни добавки. С децата пък работят служители от Отдела за закрила на де­тето”, обясни Янкова и на­сочи за повече информа­ция към Стефанка Анге­лова от “Закрила на дете­то”. Тя потвърди, че е за­позната със случая.

“Спрямо непълнолет­ното дете е предприета мярка за закрила. Не мога да кажа повече, тъй като информацията е конфи­денциална”, обясни лако­нично Ангелова.

Случаят с Румяна Кор­дева от Симитли не е еди­ничен. Не е и само българ­ско явление. Според ста­тистиката всяка трета же­на в Европа е насилвана. И не става дума само за изос­таналата периферия на Ев­ропа. В така наречените бели държави нещата са същите. Според мащабно проучване на европейска­та Агенция за основните права (АОП) една трета от жените са ставали жертви на физическо или сексуал­но насилие. Проучването е включило 42 000 жени във всички страни от ЕС, от тях 14 000 или са били пер­дашени често вкъщи, или са били изнасилени.

Резултатите сочат, че 62 милиона дами между 18 и 74 години са били малт­ретирани. Докладът също така показва, че 43% от жените в ЕС са били жер­тва на някаква форма на психологическо насилие от страна на партньора си – публично унижаване, заключване в помещение, от което не могат да изля­зат сами, или пък към тях са отправяни открити зап­лахи с използване на фи­зическа сила.

Източник: Вяра

ВИДЕО

ВИДЕО : Въпреки пандемията, при спазване на правилата, неврокопчани празнуваха днес архангеловден

Published

on

Въпреки необичайните условия, при спазване на наложените ограничения, днес неврокопчани с тържествено църковно служение, отбелязаха един от най-важните празници за годината – Архангеловден. Празничната служба бе водена лично от н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с владишкия клир и митрополитския хор.

Църквата е определила този празник в чест на светите архангели и най-вече на архистратиг Михаил когото смятат за вожд на небесните сили. Според църковната традиция, обичаите на този ден и името на празника, се определят от народното вярване, че св. Архангел е един от шестимата братя-юнаци н а когото при подялбата на света са се паднали мъртвите. Той вади душите на човека и за това е наричан душевадник. На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца, покровител на мъртвите.  Жените приготвят и раздават между себе си специални обредни хлябове наричани рангелов, господьов и рангелово блюдо.

Църквата „Свети Архангек – Михаил“ в Гоце Делчев е най-старият храм в града и е на повече от 200 години.  В началото на 19-ти век, когато е построена църквата, разрешението за строеж на християнски храм ставало изключително трудно. Местно предание разказва, че по онова време, детето на влиятелен турчин от Неврокоп било неизлечимо трудно. Бащата се обърнал за помощ към местна християнка-лечителка. След няколко свщенодействени процедури с вода от чешма намираща се до останките на по-старо светилище, невръстното момче оздравяло. Влиятелният турчин, в знак на благодарност и преклонение, издействал от султана разрешение християнското население да си построи храм на същото място. построяването на храма. Строителството започнало през 1809 г. Храмът бил готов и осветен на архангеловден през 1811 година.

 

Continue Reading

Култура

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!!! Ученик от ПМГ “Яне Сандански” стана втори в света

Published

on

Това е Иван Попов, който и тази година се нареди в челната тройка на планетата

Иван се справи блестящо и завоюва СРЕБЪРЕН МЕДАЛ на най-престижното ученическо състезание по астрономия и астрофизика в света – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Олимпиадата се проведе онлайн в три дни – теоретичен, практически и наблюдателен, като в нея се включиха над 280 участници от всички краища на света. Това показва значимостта на постигнатото от младежа, който е ученик в гоцеделчевската ПМГ “Яне Сандански”. Ние сме изключително горди с нашето сребърно момче, което в чест на 100-годишнината на своет ни зао училище зарадва с този невероятен успех!

Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си!

Поздравления и за г-жа Карамфилка Патинова, която през цялото време бе неотлъчно до него и успя да му помогне да изяви своя талант по възможно най-добрия начин!

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al