Ученик изнесъл отговорите от матурата

Отговорите на матурата по български език и литература не са изтекли от МОН.  Не бива да се слага петно върху организацията на изпитите заради два случая. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.
Той коментира разследване на репортера Глория Николова, която успя да си купи верните отговори на 32 от общо 40-те въпроса. Всичките са верни и това й гарантира най-малко оценка от 4,5, ако се бе явила на матура.
След изпита ми се извиниха, информираха ме, че другите отговори не могли да ги намерят, разказва Глория.
Вени Савова от Пловдив, с която тя се свързала по Фейсбук, е вече арестувана. Срещу 350 лева младата дама обещала да изпрати на репортерката верните отговори на трима души и да им ги продиктува. За целта трябвало да имат мобилен апарат със скрита слушалка. Знаци дали са разбрали отговорите, зрелостниците подавали с потупване по микрофона.
Диян Стаматов обаче изтъкна, че е нужна сериозна подготовка и едва ли всеки ученик би могъл да си купи матурата така, както репортерката. Тя е оправен човек, каза заместник-министърът. Ако няма мерки срещу преписване, то щяло да се прави поголовно, подчерта той.
Според него, вероятно човекът изнесъл верните верните отговори, е ученик. Може да си ги е записал на ръката и да е излязъл, добавя Стаматов.
На въпроса на Глория Николова дали щеше някой с датчик да засече, че е скрила мобилния си апарат в облеклото си, той отговори с „не“. Нямаше да дойде никой да ви засече по една проста причини, че училището не е криминална структура, която да следи учениците, каза още Диян Стаматов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене