Дейли Прес: Ветото на президента върху Изборния кодекс падна

Ветото на президентът Росен Плевнелиев не успя да мине в пленарна зала. То бе отхвърлено със 135 гласа „за“, против бяха 27. Ветото бе отхъврлено с гласовете на Реформаторите, ГЕРБ, Патриотичен фронт и Атака.

Дебатите около наложеното минаха с размяна на остри реплики между Патриотичен фронт и ДПС, които основно имат скандали около направените промени. Още в самото начало народните представители от БСП заявиха, че няма да участват в гласуването, а малко след същото казаха и от АБВ.

Аргументите на БСП бяха, че чисто политически не искат да подкрепят ветото, защото то е на Плевнелиев, а от друга страна не искат и то да падне, защото смятат, че промените в Изборния кодекс са противоконституционни.

От АБВ поискаха експертна група в Народтото събрание да изготви в едногодишен срок поправки в Изборния кодекс, който да действат поне 10-15 г. Това било с цел да няма заигравки с едната или другата страна и политически спекулации, като Лъчезар Никифоров поясни, че АБВ няма да участва в гласуването.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене