Ексклузивно, само в Топ Преса: Бивши и настоящи полицаи държат автокъщите в Дупница?!

От години се внушава, че митичните братя Галевиса сложили ръка на този бизнес, но това било само прах в очите…Костадин МАРКОВ

Бивши и настоящи полицаи от Кюстендилско са истинските собственици на прословутите автокъщи в Дупница, обясняват отлично запознати с далаверата. Според тях от години се внушава, че митичните братя Галеви са сложили ръка на този бизнес, но това било само прах в очите. Действително, преди години и двете бивши барети инкасирали от контрола върху вноса на коли от Италия и Германия, но това далеч не бил основният им поминък.автокъща дупница
Полицаите, които в действителност стоят зад автоборсата в Дупница, си докарват огромни пари, допълват запознати. Тази уж добре пазена тайна отдавна била известна в града, но хората предпочитали да си мълчат, защото се убедили, че „гарван гарвану око не вади“. „Интересно ще стане, ако от „Вътрешна сигурност“ на МВР поразровят, но това трябва да е сериозно проучване, а не разговор с началниците от местното РПУ и регионалната дирекция, които ще мрънкат, че всичко е под контрол“, предупреждават източници.
Истинските чорбаджии на автокъщите са дълбоко законспирирани и не са вписани в Търговския регистър, там са имената на разни подставени лица. Затова е трудно да бъдат „докопани“ по цветистия израз на премиера Борисов. Полицейският чадър обаче обяснява защо тези автокъщи най-спокойно крият данъци и точат ДДС от години, без някой да ги докосне с пръст.
От доста време Дупница си спечели славата на най-голямата автоборса за коли втора ръка в страната.
Автокъщите там са около стотина, поне официално регистрираните, и продължават да разширяват бизнеса си. Докарват се стари бракми, предимно от Италия и в частност от Германия. Италия се предпочита заради голямата имигрантска колония в Милано, която е създала здрави връзки из местните автоморги, а също и с тамошните далавераджии в автобизнеса.
От 5-6 години пазарът на старите коли не е ориентиран към българските клиенти, а най-вече към македонци и сърби. Братята славяни, за които езиковото общуване в Дупница не е проблем, пазаруват на едро – с десетки автомобили.
Чужденците първо изпробват покупките си на главен Е-79. От няколко месеца това шосе е още по-удобна писта за подобни изпитвания, защото главният поток се е изнесъл към магистралата за Благоевград. Въпреки това катаджии и чиновници от ДАИ си затварят очите пред колите без номера, които правят „проби и експерименти“ на шосето.
Редовните клиенти на автоборсите освен това се ползват и с редица други екстри. Те например се обслужват с предимство при регистрацията на колите, казват отлично запознати с тънкостите на този занаят. Според тях дневната „надница“ на услужливите посредници, които придвижват документите на чуждите клиенти бързо и „под масата не пада под 200 лева. Това е чист доход, за който не се плащат нито данъци, нито осигуровки.пистол
В Дупнишките автокъщи и сега не вярват, че
ще има кой знае какъв резултат и от последната полицейска спецакция, която се проведе преди броени дни, на 20 април. Тя бе направена от ГДБОП и НАП, под егидата на Специализирана прокуратура. След акцията беше разпространена информация, че е спипана престъпна група, която не плащала данъци и действала още от 2012 г.! Дали само оттогава, питат се в града?

Как джипът на Моника Валериева махна главата на кюстендилец, назначен за шеф на полицията в Дупница?

Човекът хал-хабер си нямал за тънките игри на местните, които сериозно си затваряли очите пред далаверите на автоборсата…

моника валериеваКаква е далаверата на въпросната банда, която според източниците ни не е единствената. Автотърговците фалшифицирали документите за покупка на колите. В Италия вземали евтино раздрънканите возила, но ги записвали в документите с по-високи цени. Така ги продавали по-скъпо на клиентите си. Във фактурите, обаче отразявали по-малка сума, за да пестят данъци. Освен това колите се вкарвали в автокъщата уж като собственост на някаква фирма фантом, която плащала само „наем за паркоместата“. Въпросната фирма, а не автокъщата след това се явявала продавач на старите бракми, които междувременно били прилично ремонтирани, а скоростните им кутии – превъртени назад.
Пред данъчните от автоборсата показвали документи, че колите са на фирмата фантом, регистрирана по ДДС.
Според източници в хода на акцията са арестувани 7 души – търговците на коли Лилия Попова, Бойко Войнов, Светослав Гиздов и Ася Симеонова, служителят в автошкола Благой Симеонов и счетоводителите Георги Христов и Светослава Кацарова. След кратък престой в полицията само от няколко часа те са освободени. „Едва ли ще се стигне до тежки присъди“, обяснява юрист. Според него автотърговците ще кажат, че документите са написани по този начин в Италия, при закупуването на колите. Много трудно ще е да се докаже фактура по фактура, че това не е така, казва адвокатът, пожелал анонимност по разбираеми причини.
Иначе търговците на коли демонстрират висок новобогаташки стандарт. Една от атакуваните при полицейската акция – Лилия Попова например неотдавна се похвалила, че си е купила луксозен апартамент на брега на Охридското езеро. Впрочем нейният офис е атакуван от данъчни и преди година, но от това не е произлязло нищо.
Любопитно е и това, че голяма част от автокъщите на входа на Дупница са изградени върху земи, които навремето са дарени от местни хора на Рилския манастир. Интересно е данъчните, като са тръгнали да се ровят, да видят какви наеми се плащат за тях. Разбира се, ако земите на някогашните манастирски ктитори не са вече продадени под носа на Светия синод.
МРЪСНИ ИГРИ С УЧАСТИЕТО НА МОНИКА ВАЛЕРИЕВА
Напористата участничка в последния „ВИП Брадър“ Моника Валериева преди години също се забърка в скандал, свързан индиректно с автоборсата в Дупница. Тогава в местното РПУ е командирован за шеф полицай от Кюстендил. Човекът обаче хал-хабер си нямал за тънките игри на местните, които сериозно си затваряли очите пред далаверите на автоборсата. Поради това бил неудобен и успял да се задържи на поста си за не повече от година и половина. Отстранен е след две мистериозни кражби на коли от двора на полицейското управление. При двата инцидента той е в отпуск, но въпреки това го махат!г класа
Мнозина и досега са убедени, че двата инцидента са добре изчислени постановки, за да бъде отстранен шефът чужденец, който аха да разбие бизнеса на корумпираните си колеги. Едната случка е свързана с луксозен джип БМВ Х5, шофиран от скандалната персона Моника Валериева, чийто баща Валери Тодоров е пенсиониран малко преди това като инспектор от местната криминална полиция. Колата е задържана в двора на РПУ-то със съмнения за пренабити номера на рамата. За да излезе от това място, някой вътрешен трябва да е отворил вратите, категорични са редови полицаи. Часове след кражбата джипът се оказва изоставен в Ихтиман.
Няколко месеца преди този екшън, психично болен подкарва полицейска кола, като точно преди това е пуснат от ареста. Патрулката е удобно паркирана пред входа на РПУ-то с ключове на таблото. След двата инцидента нежеланият полицейски началник поема обратно към Кюстендил и нещата отново си тръгват по старому.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене