ВИДЕО: Димитър Саватинов вдигна 320 кг в ЮЗУ

Димитър Саватинов към студентите: Не се отказвайте и преследвайте мечтите си

 

 

Най-силния мъж на Америка за 2014 и 2015 година неврокопчанинът Димитър Саватинов днес изнесе публична лекция в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Преди да говори пред студентите Саватинов направи кратка демонстрация, при която вдигна веднъж 270 кг и втори път 320 кг. от мъртва тяга.

„Подготвям се за състезание в Литва тази събота и за това вдигнах само 320 килограма, въпреки че мога и 400 кг.“, сподели Саватинов.

„Не се отказвайте и преследвайте мечтите си“. Това посъветва студентите от ЮЗУ „Неофит Рилски“ най-силният мъж на Америка, който тежи 150 килограма.

Българският стронгмен достигна 4-то място на най-тежкия турнир в света „Арнолд Класик”. На този турнир се канят 10-те най-силни атлети в света за момента на провеждането на състезанието. Мечтата му е да спечели двете най-силни състезания в света на силните мъже – World strongest man и „Арнолд Класик“.

Днес Саватинов разказа за пътя си в сферата на спорта, който започва като футболист, преминава през борбата за да стигне до спорта, наречен „Стронгмен“, където спечелва титлата най-силен мъж на Америка.

„В началото исках да стана футболист. Но се отказах, защото имаше много тичане. В осми клас започнах да се занимавам с борба. Този спорт развива и тялото и психиката. Тренирах борба 8 години. През 2001 година отидох да работя в София и там се запознах с човек от циркова трупа, който ми предложи работа. Започнах, като с трупата обиколихме доста страни. През 2005 година трупата получи покана да се присъедини към един от най-големите циркове в Америка, поканиха и мен да отида с тях и аз приех.  2 години работих с акробатичната трупа там, след което останах за постоянно на работа в американския цирк.

През 2007-ма година участвах в две състезания по силов трибой – и двете ги спечелих, като на второто поставих рекорд на клек за аматьори – 353.5 кг. и реших да се занимавам по-професионално с този спорт“, разказа днес пред студентите Саватинов.

 

Неврокопчанинът сподели още, че спи 8 часа през нощта и поне още два часа през деня. Пие по минимум 7-8 литра вода на ден.

Съветът, който даде на спортистите, беше никога да не прибягват до употребата на стероиди, защо освен всичко останало могат да загубят и живота си.

Саватинов бе в университета по повод 40-годишния юбилей на висшето учебно заведение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене