Хаджидимово посрещна млади хора от Испания, Германия, Франция, Полша и България

Проектът „Ефектът на пеперудата“ събра в град Хаджидимово ученици от Испания, Германия, Франция, Полша и България. Инициатори са младите хора от местното СОУ „Никола Вапцаров“.

Домакините подготвиха конкурс на тема „Миграционни процеси“ и спектакъл по повод деня на Европа.  Младите хора изготвиха миграционни карти за всяка страна поотделно, визиращи периода след 1945 г. и обща европейска харта за правата на човека. Те бяха поканени на среща с кмета Людмил Терзиев, който го запозна с развитието и благоустройството на община Хаджидимово.

 

Гостите посетиха Етнографския музей в гр. Гоце Делчев, Мелник, Роженски манастир и гр. Сандански. С особен интерес всички наблюдаваха работа на малчуганите от 2 клас в открития урок на тема „Лятно пътешествие из Европа“. Ученици и учители дискутираха и върху документалния филм „Правата на човека“. Гости и домакини се включиха и в спортен турнир по футбол, волейбол, тенис, бадминтон. Учениците посетиха самотни хора и хора в нужда.

С вълнуваща гала вечер, изпъстрена с много музика и танци гостуването в Хаджидимово на младите хора от Европа завърши.

По време на цялата работна седмица европейските партньори имаха възможност да се запознаят с културата и традициите на страната. Те подредиха изложба с продуктите, изработени от тях под надслов “Ефектът на пеперудата”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене