Неделното училище в Сандански отбеляза 17 години от създаването си

Православното неделно училище „Св. благоверен цар Петър Български” при храм „Св. вчмк Георги” в град Сандански отбеляза 17 години от своето създаване с тържество под надслов „Благославяй, душо моя, Господа!”, което се организира с благословението на Неврокопския митрополит Серафим.

По покана на неделното училище специално участие в празника взеха ученици от единственото в България православно училище за деца с увреден слух към енорийския център на храм „Св. Св. Кирил и Методий” – София.

В препълнената зала на неделното училище децата заедно славословиха, рецитираха и пяха и с думи, и с жестомимичен език, с което показаха, че в любовта между човеците и в стремежа към познание за Бога и Негова прослава можем да се изразяваме на различни езици, но всички сме едно.

Поздравителен адрес към неделното училище от името на Община Сандански прочете заместник-кметът Зорица Органджиева. В него се казва: „Преди 17 години приснопаметният Неврокопски митрополит Натанаил благославя откриването на Неделното училище в Сандански, сега то е под духовното ръководство на неговия наследник Неврокопски митрополит Серафим и благодатната дейност на преподаватели и ученици продължава напред.

Благодарение на упорития труд и доброто благовестие, интересът към Православната вяра у младежите в града ни се засилва, свободноизбираемият предмет Религия–Православие се изучава от години в някои от основните училища в Сандански и сме свидетели на доброто въздействие на стремежа към Бога върху подрастващите, а чрез тях – и върху техните семейства. Това носи надежда за благополучието на нашия град и в бъдеще.”

В словото си след тържеството митрополит Серафим подчерта необходимостта от единение между християните особено в моментите на изпитание, а също така и разясни значението на възгласа от ученическото тържество „Благославяй, душо моя, Господа!” (Пс.102). Учениците със специални потребности по отношение на слуха бяха и на архиерейската св. Литургия по случай празника на светите три светители – св. Йоан Златоуст, св. Василий Велики и св. Григорий Богослов.

По време на св. литургия превод на жестомимичен език осигури Силвана Павлова, основател и ръководител на православното училище за деца с увреден слух, София.

Празничните богослужения оглави Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с духовници от Санданска духовна околия.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене