Д-р Нели Халачева: Циганите в Разлог са много интелигентни. Къде сте виждали на друго място циганин с очила?

Съвсем случайно екипа на Топ Преса забелязва огромна опашка от чакащи хора, пред очен кабинет в град Разлог. Питаме ги, какъв е този наплив. Те веднага отговарят, че Д-р Халачева е тук и те всички искат да се прегледат при нея. Ние, без да се редим на опашката, влизаме за да видим коя е Д-р Халачева и да разберем защо всички чакат на преглед при нея. Запознаваме се с офталмоложката и си уговорихме среща за интервю след 2 часа.

HalachevaД-р Халачева, какъв е този наплив от хора пред вашия кабинет?
– Тук е очен център “Предела” с ръководител Акад. проф. д-р Православа Гугучкова – Янчулева. Известен офталмолог с многогодишна практика, особено във витреалната хирургия. Професор, доктор на медицинските науки, Директор на Българо Американски Институт и Медицински Център по Очни Болести „ПРОЛАЙТ“. Дългогодишен ръководител на катедрата по
„Очни болести “ в Медицински Университет- София. Има стотици научни публикации и собствени изобретения. Специализирала във Франция, Германия, Белгия и Швейцария, гост-лектор и оператор в Израел, Македония, Куба и др. Налага за първи път в България нови хирургически интервенции при хирургия на катаракта, имплантация на вътреочна леща, операции на ретината и стъкловидното тяло. Другите в екипа сме аз, д-р Ели Милева и д-р Маруан Неме. Това сме работещите в центъра в град Разлог. Правят се предварителни записвания и за това има такава опашка от чакащи. Всеки си знае от колко часа му е прегледа, идва и си чака реда. Петък, събота, неделя и понеделник. Правим всякакъв вид консултации. Работим със здравната каса. На пациентите осигуряваме безплатен транспорт до София, когато се налага операция.

Къде сте работили до сега?
– Аз съм работила на много места по света, не само тук в България… Имам шест години стаж в Тунис в град Гафса, намира се на 240 км. от столицата Тунис. Гафса в превод означава: “Врата на пустинята”, от там започва пустинята. Три години съм работила в Либия, като там лично съм преглеждала Полковник Муамар Кадафи.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене