С грандиозен концерт в Гоце Делчев отбелязаха 70-годишнината на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци

С грандиозен концерт бе отбелязана 70-годишнината на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци

Гр. Гоце Делчев, 14 май /Емил Михайлов, БТА/
С грандиозен концерт в гр. Гоце Делчев бе отбелязана 70-та годишнина от създаването на първия фолклорен ансамбъл в България – Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, съобщиха от общината.

Няколко поколения музиканти, танцьори, певци, композитори, хореографи, работили с ансамбъла през годините, са присъствали на събитието заедно с многобройни гости. Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев са връчили почетни плакети на създателите на ансамбъла, на дългогодишни ръководители, танцьори и инструменталисти, както и на композитори, хореографи и постановчици, които са помагали за развитието на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. Голям интерес е предизвикала и изложбата „70 години Неврокопска съкровищница“, открита непосредствено преди тържествения концерт. В нея са показани уникални фотографии, проследяващи историята на ансамбъла, многобройни награди, получени през годините на различни престижни форуми в страната и чужбина, както и прекрасни автентични носии от Неврокопския край.
Поздравителни адреси по случай годишнината са изпратили президентът на Република България Росен Плевнелиев, който е удостоил Неврокопския ансамбъл за народни песни с почетен знак, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народните представители Кристиан Вигенин, Георги Андонов и Кирил Добрев, заместник-министърът на културата Боил Банов и много други.
Във връзка с годишнината Съюзът на музикалните и танцовите дейци е удостоил със „Златна лира“ Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, диригента на ансамбъла Петър Аврамов и хореографа Тодор Цветков, а със „Сребърна лира“ е отличен диригентът на хора Петър Карамфилов. Наградите е връчил доц. Георги Хинов, един от най-изтъкнатите хореографи и постановчици в България, който е работил активно с ансамбъла през годините.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене