Регионалната библиотека и Инфоцентърът на Мария Габриел в Благоевград организираха дискусия „Библиотеката – реално и виртуално място“

Европейският информационен център на евродепутата Мария Габриел в Благоевград и Регионалната библиотека „Димитър Талев“ проведоха поредната съвместна инициатива в рамките на Националната библиотечна седмица. В дискусията под надслов „Библиотеката – реално и виртуално място“ се включиха деветокласници от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост, водени от преподавателите Христина Танчева (която бе отличена с наградата Читател на годината за 2015) и Иван Рупов. Почетно място сред присъстващите имаха по-възрастни читатели, които са потребители в библиотеката от десетилетия.

Директорът на библиотеката Райка Христова представи идеята и целите на Националната библиотечна седмица, която се провежда за единадесети път. Деветокласникът Румен Портаров описа библиотеките като „лекарство за душата“ в интересна презентация за тяхната роля като центрове за информация, образование и култура. IT специалистът на библиотеката Явор Василев пък показа впечатляващи снимки на най-големите библиотеки в света, представи любопитни и малко познати факти за книгите.

Сътрудникът на евродепутата Мария Габриел привлече вниманието на учениците с презентация за работата на Европейския парламент в полза на младите хора, програмите за мобилност, възможностите за обучение в други страни-членки. Особен интерес предизвикаха програмите „Еразъм плюс“ и „Евроскола“, както и конкурсите, които евродепутатът организира всяка година за ученици от цялата страна. На всички участници беше раздаден последния брой на познавателното списание „Европа“ и информационни книжки за Европейския парламент.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене