ВИДЕО: НЕВРОКОПСКИЯТ АНСАМБЪЛ ЩЕ НАВЪРШИ 70 ГОДИНИ С НЕВЕРОЯТЕН СПЕКТАКЪЛ В ДОМА НА КУЛТУРАТА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

70-годишен юбилей ще отпразнува Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци в Гоце Делчев..
Той е създаден през далечната 1946-а година и е първият в страната по рода си.
Да се съхранява и предава на поколенията красотата на неврокопския фолклор е била идеята на първия художествен ръководител Зафир Кънчев, който на скоро бе удостоен с наградата „Почетен гражданин на града ни“. С изнесените над 4 000 концерта в дълголетната си история Неврокопският ансамбъл е прославял българския фолклор в Италия, Холандия, Канада, Турция, Франция, Египет, Русия, Унгария и още много други страни на почти всички континенти на света.
През 70-годишната история на ансамбъла, с него са работили емблематични имена на диригенти и хореографи, като Александър Кокарешков, Илия Манолов, Тодор Червенков, Костадин Руйчев, Петър Петров, Георги Хинов, Петьо Кръстев и много други.
Очаква се на спектакъла да присъстват бивши танцьори, различни културни институции от страната, бивши ръководители и ветерани на състава, както и най – голямата награда за самодейците – обичта на местната публика. Не е за изпускане, петък 13май 16 г от 18:00 в Дом на Културата.
Тодор Цветков, хореограф: – Още от началото, ансамбълът издирва, съхранява и сценично пресъздава народните песни и обичаи на нашият богат на фолклор регион. Първите постановки, които ансамбълът претворява са песни и танци, които са се играли на мегдана. Не напразно постановката „Дебренска сватба“, която е пресъздадена от истински случай, печели сърцата на зрителите от нашия регион. Друга постановка, взета от мегдана и пресъздадена на сцената е „Неграбната момина китка“. С тези постановки ансамбълът обикаля почти всички села от нашия фолклорен регион. Вече 70 години, неврокопският ансамбъл издирва, съхранява и сценично претворява фолклорните ценности. В момента в ансамбъла работят около 50 души. В момента основната ни задача е да се подготвим подобаващо за спектакъла, който подготвяме по случай юбилея ни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене