Уникална икона на Ванга спасява хиляди от смърт

И солистът на Слави – Борис Солтарийски – се преклони пред силата на петричката врачка

 Уникална и единствена по рода си икона на Ванга пази от смърт. Святото изобра­жение е спасило хиляди от чума и други страшни и фа­тални болести. Иконата се намира в къщата-музей на пророчицата в Петрич и все­ки може да я види, но без да я пипа.

Иконата на Богородица, плачеща пред разпнатия Христос, е открита от жена от Мелник след чудотворен сън, че в двора на къщата й е скрито нещо. Ванга й казва: „Копай там и ке видиш какво ке излезе“. Когато изкопава святото изображение, жена­та го носи на Ванга. Тогава пророчицата разгръща кър­пата и веднага вдига ръце към тавана с думите: „Това е свещена икона, да не се пипа с ръце“.

Тогава ликът на Богороди­ца е сложен в рамка, за да не избелява и да не се докосва директно от хорски ръце, както пророчицата приживе заръчва. Сложена е в мо­литвената стая на къщата на врачката в Петрич, която днес е музей и се посещава от над 15 000 туристи всяка година.

За уникалната история и способности на чудодейната икона разказа кръщелница­та на Ванга Верка Токова. Жената е една от най-близ­ките на Ванга години наред и споделя, че според запазе­ните сведения иконата в ми­нали години е изцерила хиля­ди от смърто­носни болести.

Думи­те на Верка потвърждава и друга близка до петричката врачка. Велич­ка Ангелова е категорична, че иконата има могъща сила в молитвената стая на Мъче­ницата, както наричат Ванга.

„Бях много близка с про­рочицата. Вед­нъж се каза: „Това е храм на три светици – Св. Богороди­ца, св. Петка и Мъченицата. Нека всеки посетител знае, че чудотворната икона в малката стая е спасила от чума и много други болести хиляди хора. Поне там не трябва да се влиза с обувки. Иначе Ванга не позволява­ше и в дома й да влизаме с обувки. Поклон и благо­дарност за чудесата на Св. Богородица. Поклон и бла­годарност към Божествени­те сили, с които си служеше нашата Калимана!“, пише Ве­личка Ангелова в една от ос­емте книги за отзиви, мисли и споделяния в къщата-му­зей на Ванга, в които всеки посетител споделя своите чувства и емоции.

Чудодейната сила на ико­ната освен спасяваща чо­вешки животи, помага също за брак, деца, намиране на работа и справяне с трудни житейски проблеми. В това се убеждава Цветан Ташев от петричкото село Първо­май.

В една от книгите той за­писва дословно: „Бях си сло­жил снимка на компютъра на молитвената стая на Ван­га. На нея се молих. Нямах работа, а съм висшист – ма­гистър. До една седмица си намерих работа. Сега съм студент за трети път и след­вам за преподавател. Наис­тина има голяма сила къща­та-музей и дори снимките от къщата и чудотворната ико­на. Голяма сила е“, споделя развълнуваният Цветан.

Чудесата, които през го­дините върши Ванга, са не­изброими и не са свързани само и единствено с икона­та на Богородица от молит­вената стая. Пред уникал­ната й пророческа дарба се прекланят хиляди, чийто съдби са променени и пред­сказани напълно достовер­но от нея, а тежките болести са останали само спомен. За много от тях научаваме от онези, които се връщат години по-късно и въпреки физическата липса на Ванга записват чудесата в книгите в къщата-музей.

Една от признателните й следовнички е Василка. „За пореден път съм тук в дома ти, ходих и на твоя гроб, ле­льо Ванге. Благодарение на теб моята майка живя още 15 години. Ти й постави диа­

 гнозата и лекарят, който ще й помогне – доц. Добрев от Варна“, пише жената в един от дебелите томове.

И продължава: „За неиз­лечимо болната ми внучка Гергана, за да не ни отчаеш, ти ни каза: „Така ще бъде до 7 години“. Помислихме си, че до тази възраст тя ще се пребори с болестта – муко­висцидоза. Ти си ни подгот­вила – влезе 2 месеца в сед­мата годинка и почина на 1 септември 1994 г., а на 15 септември щеше да тръгне на училище. Когато почина майка ми, но от друго за­боляване, на 29 септември 1996 г., двете загуби прежи­вях много тежко. Ти дойде в съня ми с моята майка в дома ми, над леглото на майка ми, и двете като фрес­ки на стената. Приех го като знак да се успокоя, че ти пак бдиш над нея. Сега на това място е твоят лик, нарисуван от худож­ник, кой­то рисува икони, и лика на майка ми така, както ви видях в съня“, описва събитията Ва­силка.

Пред уникалните й способ­ности свежда глава и Борис­лав Шушнев. На 8 юни 2013 г. той пише: „С дълбока при­знателност към леля Ванга за това, че успя да излекува две деца и да вдъхне вяра в живота и успеха“.

Още по-въодушевена е Галя от шуменското градче Нови пазар. Тя описва върху лист хартия предсказанията на Ванга за нея и еднояйч­ната й близначка Марияна, които се сбъдват до послед­ната дума.

„Пет години нямахме деца и майка ни, която е покойни­ца вече, идва специално при теб, бабо Ванге, за да кажеш какво ще е бъдещето ни. Ти си препоръчала на майка ми да влезе в басейна на Мари­костиново, където майка ми е била на почивка, и си пред­сказала, че в калта на басей­на ще открие две пари. Вся­ка от тях да нарече на нас, да отиде в църквата и да ги ос­вети. Казала си, че до година и двете ще имаме момчета. Така и стана. След три месе­ца забременя сестра ми, а аз след още два. Сега синовете ни са вече мъже. Разликата им е два месеца и 20 дни“, щастлива е от сбъднатите пророчества Галя.

Ванга познава също и че бащата на близначките е сляп и се казва Стефан. Че двете имат братче „изтър­саче“, което е с 10 години по-малко.

„Майка ни разказваше, че точно си описала къщата, в която живеем, и как баща ни се придвижва в слепотата си. Познала си и за пробле­мите на брат ми, който беше доста пълно дете като ма­лък и диспансеризиран. По­сочила си лекарите, при кои­то да го заведем. Сега брат ми е жив и здрав и има две момиченца. Всичко, което си предска­зала, излезе вярно. Прекла­няме се пред теб и твоите способ­ности“, ра­достна е жената от Нови па­зар.

Жена, която остава анонимна, раз­казва как бла­годарение на Ванга майка й е успяла да я задържи при раждането. „Не я познавам, не съм я вижда­ла през живо­та си. Но след като посетих Рупите и къ­щата на леля Ванга, силно в себе си я усе­щам“, пише спасената от пророчицата жена.

ЦЕРИ ДЕТЕ ОТ АСТМА И ЗАЕК­ВАНЕ

Ванга излекува болно де­тенце от Нови Ис­кър. За чу­дото сви­детелства неговата майка Марияна Станкова.

„Благо­даря ти от цялото си сърце за съветите, които ми даде за моя син. Излекува­хме и астмата, и заекването. Сега е мъж за чудо и приказ. Благодаря ти за помощта и за другите хора, за които дойдохме за помощ. Бди над моето семейство Да бъдем добри, честни, здрави. И да има повече добри хора. По­клон!“, пише в една от книги­те за посетители щастлива­та майка.

Пред чудодейната сила на петричката врачка се прек­ланят и солистът на Слави Трифонов Борис Солтарий­ски и неговата половинка Аделина.

„Поклон пред великата пророчица! Смирени и ду­шевно богати след посеще­нието ни!“, пишат двамата след посещението им на 11 април 2015 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене