С тържествен концерт бяха отбелязани 136 години от основаването на НХГ, кметът на Благоевград д-р Камбитов поздрави учители и ученици

С тържествен концерт бяха отбелязани 136 години от основаването на Национална хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград. Бивши и настоящи ученици, и учители изпълниха зала „Яворов“, за да станат част от богата музикална програма, подготвена от възпитаници на елитното учебно заведение. Кметът д-р Атанас Камбитов бе подготвил специален поздравителен адрес, чрез който приветства присъстващите в залата. „Историята на учебното заведение е богата  с талантливи хора, започнали своя път от гимназията, дала не само знания, умения, но и е научила тези успели днес хора да са капацитет, който да прославя Благоевград. Следвайте мечтите си! Борете се за целите си! Вървете към върха и не позволявайте на никого, дори и на самите себе си да си помисляте „Не мога!” Вие можете! Вие знаете! Вие сте бъдещето! Бъдете здрави и нека всяка Ваша крачка е подплатена с успех“, пише в част от адреса си кметът Камбитов.

godishnina-2Възпитаници на Национална хуманитарна гимназия (бивша Солунска) показаха умения и талант, развити през годините в учебното заведение. Начало на тържественото програма беше дадено с химна на НХГ, който изправи публиката на крака. В репертоара си учениците бяха подготвили изпълнения на китара, акордеон, пиано, български народни песни, както и българска естрада и поп.

godishnina-3Директорът на училището Марин Митов припомни част от славната история на учебното заведение, в която са учили велики личности от България. На финала на концерта, на сцената, излязоха и запяха всички, взели участие в музикалната програма, заедно с абитуриенти от випуск 2016.  Тържественият концерт бе уважен и от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова.

godishnina-4 Преди тържеството в зала „Яворов“, ученици и учители положиха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, които са патрон на учебното заведение. Непосредствено след това, всички те се включиха и в тържествено шествие, което започна от гимназията и стигна до площад „Георги Измирлиев”.

НХГ „Св.св Кирил и Методий“ е правоприемник и продължител на традициите на Българска мъжка гимназия, открита с акт на екзарх Йосиф през 1880 година в Солун. Това е първото българско светско училище в Македония, създадено в резултат на дългогодишните борби на българите към култура, просвета и национално обособяване, поддържано и утвърждавано с голяма любов и гордост от Солунската българска община, Българската екзархия, възрожденския порив на българските учители между които са Кузман Шапкарев, Божил Райнов, Григор Пърличев, архимандрит Козма Пречистански, Трайко Китанчев, Констатин Стателов, Константин Желязков, Георги Кандиларов, Георги Попов, Гьорче Петров, Иван Гарванов, Павел Шатев, Константин Величков, Андрей Тошев, Михайл Сарафов, Антон Попсоилов и много други възпитаници на най-реномирани европейски университети.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене