Гръмотевици до края на май, полярен циклон ни носи студ

Гръмотевици и сериозен дъжд ни чакат до края на месеца, а след 16 май ще има драстично застудяване заради формирането на полярен циклон.

В същото време за днес са в сила предупреждения за големи количества дъжд за 11 области. В три от тях – Видин, Монтана и Враца, кодът е оранжев, а в Кюстендил, Перник, София, София-област, Ловеч, Плевен, Габрово и Велико Търново – жълт.

„До края на месец май доста често ще вали.

В трите области с оранжев код за 36 часа се очакват до 50 литра на кв.м., като това е две трети от месечната норма. В останалите райони валежите ще бъдат в рамките на до 35 литра на кв.м. В София вече паднаха 15 литра на кв.м.”, коментира в „Здравей, България” синоптикът от НИМХ към БАН Красимир Стоев.

В неделя – 16 май, започва захлаждане, предупреждава синоптикът.

Заради полярния циклон дори в дните 16-18 май в Западна Европа ще има валежи от сняг,

допълни Стоев.

По думите му най-високите температури, които ще са през този месец, вече бяха достигнати, но все пак

около 20 май се очакват по-високи градуси.  Те ще се запазят до 24 май, когато пак ще има захлаждане, но не такова, каквото ни чака след края на тази седмица.

И последната седмица на май ще има повече валежи от нормата, посочи синоптикът.

За гръмотевичните бури, каквито ще има до края на месеца, експертът посочи, че те са наистина опасно явление.

„Хората трябва да обърнат внимание в прогнозата на времето и да не тръгват в планините при гръмотевични бури. Там е най-опасно. Както и на открити места и около водни басейни. И още един съвет – не ползвайте мобилния си телефон по време на буря, тъй като привлича мълнии”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене