Пореден опит за контрабанда на бижута предотвратиха митническите служители на МП Капитан Андреево

Голямо количество контрабандно пренасяни сребърни бижута откриха и задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево. Пътнически автобус с турска регистрация влиза в страната от Турция.

Шофьорът и пътниците не декларирали стоки и валутни ценности, но митническите служители са селектирали превозното средство за щателна проверка.

При проверката се установява, че под една от седалките в автобуса са скрити две платнени чанти с личен багаж, в които са открити найлонови пакети с изделия от бял метал.

От укритието са извадени общо 2 292 сребърни накити, сред които 570 обеци, 442 медальона, 398 пръстени, 356 гривни, 526 синджири с общо тегло 5.229 грама. Направената експертиза от вещо лице е установила, че сребърните накити са от висока проба 925 и са на стойност близо 21 000 лева.

В хода на проверката се установява, че сребърните накити са собственост на един от пътниците в автобуса, 45-годишен турски гражданин с инициали А.Б. от Истанбул. На мъжа е съставен акт за нарушение на Валутния закон.

Контрабандните сребърни бижутата са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата.

От началото на високосната 2016 година, традиционно усилваща интереса към накити от сребро, митническите служители на Капитан Андреево са открили и задържали над 16 кг сребърни накити.

Според експерти в годината на спад на продажбите на златни бижута се увеличават продажбите на тези от сребро, а тенденцията на световните борси от последните седмици е за повишаване на котировките на среброто, обявено за най-перспективната инвестиция в благороден метал.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене