Общинският съветник от ВМРО Георги Васев внася предложение за забрана на бурките в Благоевград

Общинският съветник от ВМРО-БНД Георги Васев внася днес предложение в местния парламент за промяна в Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред.

Васев предлага създаването на нов раздел с наименование „Опазване на обществения ред при дейността на религиозни общности“ от чл. 29 до чл.39 от Наредбата.

Според него по този начин ще се регулират отношенията в тази сфера и ще се осъществява по-сериозен контрол, като съответно се гарантира и спокойствието на благоевградчани.

„С въвеждането на регистър на вероизповеданията и с въвеждането на някои ограничения относно агитацията ще се осигури възможност всеки гражданин на Благоевград да изповядва своите религиозни възгледи без да пречи на останалите членове на обществото. Целта на изменението и допълнението на Наредбата е да се въведе ред и контрол при дейността на религиозните общности”, аргументира се съветникът от ВМРО.

По думите му, за прилагането на измененията няма да е необходимо разходването на бюджетни средства. С приемането на допълнението ще се ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения, които не са регистрирани по надлежния ред и ще се осъществи по-сериозен контрол в дейността на регистрираните религиозни общности и вероизповедания.

Предложените от Васев промени касаят и член 36, ал. 5 за „забрана на носенето на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и всички други видове религиозно облекло и символи, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в Република България“.

С това става ясно, че ако общинските съветници подкрепят предложението му, и в Благоевград ще бъде забранено носенето на бурки и други подобни покривала за жените.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене