Дейли Прес: Корнелия Нинова изпревари Миков с 46 гласа

Още в Класическата гимназия тя се сдобила с прякора Дукс (на латински – вожд, водач)

Корнелия Нинова изненадващо взе преднина пред Михаил Миков на изборите за нов лидер на БСП. Независимо от предишното гласуване, тя спечели балотажа с 46 гласа разлика. След като стана ясно кой ще е новият председател на партията, Нинова влезе в зала 1 на НДК и бе посрещната с викове „Браво!“ и „Победа!“ Гласували са 750. За Корнелия Нинова – 395 гласа. За Михаил Миков – 349.

На първото гласуване Михаил Миков водеше с около 8% пред Корнелия Нинова. За него гласуваха близо 330 делегата, а за Нинова около 270.

„Това е нормална част от демокрацията, трябва да свикнем. По-прозрачно се провеждат нашите избори, отколкото общите избори в България”, заяви Михаил Миков преди да гласуването.

„Нищо не ме е въодушевявало така, както хората в зала 1 на НДК, отдадени на кауза боици. Страхотни сте”, написа на стената си във Фейсбук снощи Корнелия Нинова.

Победата й може да се смята за историческа. За първи път начело на БСП застава жена.

„Пуша по 3 кутии цигари на ден, нямам лош дъх, не пия, агресивна съм, когато нападат БСП, прякорът ми е Дукс“, казва за себе си Корнелия Нинова.

Ето и още няколко факти, които преди време самата тя разкри на пресконференция. На нея граждани можеха да питат Нинова за обстоятелства около личния й живот и навиците:

– Не вярвам в паранормални явления, не хвърлям боб, не вярвам на карти Таро и на кълбета не гледам.

– Имам ученически прякор, съучениците ми от Класическата гимназия за древни езици и култури ме наричаха Дукс (на латински вожд, водач). И досега, като се събираме, ме наричат така.

– Всякакви фотографии за мен могат да намерят в интернет.

– Не пия алкохол, но и не се карам на хората, които пият около мен. Казвам го, защото въпросът им е: „Пие ли и кара ли се на тези, които пият около нея /него?.

– Пуша цигари. Колко – много, стигам до три кутии на ден.

– Не ходя в казина, барове

– Не страдам от артрит, от време на време имам болки в коленете, защото съм тренирала баскетбол.

– Ораторски способности – да ме гледат в парламента и да преценяват.

– Агресивност – да, агресивна съм в няколко случая: когато лъжат, когато бият невинни хора, когато нападат БСП и когато тъпчат институцията парламент. А колко съм агресивна – Бойко Борисов сам е изпитал на гърба си.

– Слабост и уязвимости – имам.

– Малки радости и пороци – имам малки радости, обичам в тишина и спокойствие да слушам Висоцки. Нямам малки пороци – имам големи, защото, като правя нещо, го правя като хората.

Ето това е, което, ако не знаят за мен, да го знаят и да не харчат парите на българите за политически цели и омаскаряване на опонентите, каза тогава Нинова.

Корнелия Нинова е депутат от Коалиция за България, самата тя стана член на БСП след 33-ата си година. Заслугата за това е на лидера на столичните социалисти Румен Овчаров. Нинова става член на БСП в организацията на „Оборище“.

Кариерата й започва по времето на кабинета на Костов, когато през 1999-а, по време на вицепремиера и икономически министър Петър Жотев тя оглавява държавната тогава фирма „Техноимпортекспорт“. Освен в „Техноимпортекспорт“ тя е назначена и в борда на „Техноимпекс“, а впоследствие оглавява и РМД за приватизацията на дружеството. По време на кабинета на тройната коалиция, Нинова беше в борда на „Булгартабак“ и заместник-министър на икономиката, днес е депутат от Коалиция за България и говорител на социалистическата партия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене