Без категория

Акад. Георги Марков: Със спасяването на евреите от старите предели на царството, доказваме своята толерантност като народ

Георги Марков

Със спасяването на евреите от старите предели на царството, доказваме своята толерантност като народ, за разлика от други народи, които смятат, че са носители на световната цивилизация. Това каза историкът акад. Георги Марков по повод отбелязването на 71 години от спасяването на българските евреи. „Това е един ценен национален капитал за българския народ, който не трябва да позволяваме някой да ни го отнеме или да го поставя под съмнение както стана миналата година в Скопие с един антибългарски филм. Това, че ние сме спасили нашите евреи не е било изненада за самите нас, а за други правителства, които не са ни познавали и които са смятали, че на Балканите цари враждебна балканизация. Известно е, че не само в Германия бяха унищожени евреите, но и във Франция, отчасти в Италия. Ние доказваме, че може да дадем пример и на по-големите европейски народи за нашата човешка толерантност”, допълни той.
По думите му, има спекулации за спасяването на българските евреи на политическа основа. „Всеки иска да има този ценен капитал, но той е общонационален и не бива да го разделяме на политически или друг принцип, защото с това всички българи трябва да се гордеят. Когато става въпрос за спасяването на българските евреи, аз съм впечатлен от техните наследници, които идват много често в страната. Много от тях са запазили българския език, което е пример за нашите многобройните емигранти в чужбина – как може българските евреи в Израел да си съхранят езика, докато наши емигранти второ поколение, вече са го забравили”, каза още акад. Георги Марков.
Цветелина ЦЕКОВСКА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене