НЕЛЕП ИНЦИДЕНТ В ПЕТРИЧ! 5-г. момиченце се задави със слънчогледова семка, по спешност прието в ИСУЛ

5-годишно момиченце от Петрич претърпя интервенция в столична клиника, след като се задави със семка. Нелепият инцидент с малката палавница Дони станал в дома й, детенцето се задавило със слънчогледова семка  и започнало непрекъснато да кашля силно. След като упоритата и дразнеща суха кашлица не спряла, притеснени, родителите потърсили помощ във Филиала за спешна помощ в Петрич. След лекарския преглед е установено, че семката е попаднала в трахеята. Диагностицирането на такива чужди тела /слънчогледови семки и пластмасови предмети/ на рентген е трудно, защото не се позиционират, но по състоянието на момиченцето се разпознавало къде е разположена семката. Детето било видимо спокойно, но имало дразнеща и свиреща кашлица, предизвикана от присъствието на чуждото тяло в дихателните пътища. След полунощ пострадалото дете е транспортирано в столичната болница „Царица Йоанна“ -ИСУЛ, където се помещава Националният център по чужди тела. Слънчогледовата семка е отстранена, като по време на манипулацията детето е било под обща анестезия, то остава на лечение в клиниката под активно наблюдение от педиатри още 3 дни.

Специалисти коментираха, че бобът, семките и царевицата набъбват в бронхите, в такива случаи бързото отстраняване е решаващо. Ако останат повече от 2-3 дни в  дихателните пътища, се развива белодробно възпаление, детето вдига температура и развива пневмония.

30%  от хроничните пневмонии /често повтарящи се през месец/ при деца в ранна възраст се дължат на погълнато чуждо тяло, попаднало в белия дроб, твърдят лекари.

При поглъщане на части от треви и листа пък има риск от натравяне.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене