Нови огнища на нодуларен дерматит в хаджидимовските села Ново Лески, Копривлен и Тешево

За нови огнища на заразени животни с нодуларен дерматит, който поразява предимно кравите, съобщиха ветеринари и животновъди. Положителни резултати са отчели взетите проби от животни в трите хаджидимовски села Ново Лески, Копривлен и Тешево.

Въпрос на часове е издаването на заповез за пристъпване към евтаназия на стадата от новооткритите огнища. В Ново Лески с положителни проби са 6 крави, в Копривлен броят на заразените е между 3 и 5. В Тешево заболели от нодуларен дерматит са също 6 крави от стадото на местен фермер, който имал над 20 животни и дори мандра за производство на сирене.

Периметърът на опасната зараза в Гоцеделчевско се разширява прогресивно, а ветеринари коментират, че вече в почти всяко село има болни животни. Вина за бързото разнасяне на заразата, според специалисти, имали и самите животновъди, които проявявали безотговорно отношение и не спазвали предписанията на ветеринарите да изолират болните животни, от които са взети кръвни проби за изследване до пристигане на резултатите от тях.

Констатирани са били и случаи, при които заболели животни са пускани в общи стада или са пашували с други, което е и една от основните причини заразният дерматит, особено в община Хаджидимово, да се разпространява така скоростно.

Междувременно в целия Гоцеделчевски регион в момента тече и масова напълно безплатна за стопаните ваксинация на всички крави със силна южноафриканска ваксина, която осигурява 100 % имунитет срещу заразата в рамките на 28 дни.

От своя страна по-прагматичните животновъди, за да опазят стадата си от болестта до ваксинирането им, започнаха още преди повече от месец пръскане с препарати против кърлежи и комари местата, където пашуват животните им, което според ветеринарите е дало добри резултати.

Застудяването в момента също благоприятства срещу популацията на комарите и кърлежите. Стопани съобщиха, че вече са им изплатени от държавата обезщетенията за загробените им цели стада заради болестта. За брой загробено животно се изплаща по 1070 лева.

Животновъди, загубили вече болни животни, коментираха пред репортер на ИНФОМРЕЖА и наблюдаваните от тях симптоми, при които се развива заразният нодуларен дерматит. По техни наблюдения болестта протича на три етапа. Първоначално животните вдигат висока температура. Положението става тревожно след ден-два, когато на кравите им спира млякото, а след още няколко дни започва характерното за заразата подуване в коремната област и появата на кожни възли по всички меки части на животното.

АВТОР: INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене