Десетки селища в Пиринско на режим, общините ограничават с глоби до 2000 лв. разхищението на водата, църквата прави днес молебен за дъжд

Глоби от 100 до 2000 лв. обяви вчера кметът на община Белица Радослав Ревански за всеки жител на общината, който полива земеделски култури, мие коли, пере килими или разхищава по какъвто и да е друг начин питейната вода. Същата е санкцията и за едноличните търговци и юридическите лица.

Преди 3 дни същата заповед пусна и кметът на община Благоевград Илко Стоянов. „Изключително тежко е положението, водата за питейни нужди трябва да се използва само и единствено за питейно-битови цели”, подкрепи го шефката на ВиК – Благоевград Росица Димитрова.

Заради намален дебит няколко благоевградски села вече са на воден режим. Не е ясно за колко време е наложена забраната. В заповедите срокът е „до нормализиране на водоподаването на питейна вода”.

Вчера и Гоце Делчев обяви, че се налага да прибегне до воден режим. Поради продължителното засушаване и липсата на достатъчно вода в резервоара се въвежда режим за ползването на вода за питейни и битови нужди в село Попови ливади. Водоподаването ще бъде спирано във времето от 22.00 часа до 06.00 часа всеки ден, докато се нормализира водозахранването в резервоара. Кметът на общината Владимир Москов се обърна с молба към всички собственици на имоти и гости в село Попови ливади да ползват водата разумно – само за питейни и битови нужди.

Дългото засушаване и изключително високите температури са на път да оставят на сухо хиляди домакинства, алармират кметове от цяла Благоевградска област. На много места вече има въведени водни режими, а краят на кризата не се вижда.

Междувременно ВиК – Благоевград продължава плановите ремонти и се налага принудително спиране на водата на доста места. Например вчера и днес без вода са живеещите на ул. „Георги Бенковски“ и ул. „Братя Миладинови“ в Благоевград заради ремонт на уличната ВиК мрежа, в понеделник същото ще се случи и на ул. „Алеко Константинов“, ул. „Асен Христов“ и ул. „Георги Сава Раковски“ в Благоевград.

Авария пък вчера остави на сухо жители на Петрич и селата Митиново, Дрангово и Ръждак. При извършване на изкопни работи на новостроящ се обект на голяма търговска верига е счупен довеждащият водопровод, захранващ помпажно Петрич и трите села. Екипи на ВиК – Петрич веднага поеха ремонта, но предупредиха, че той ще е доста сложен поради спецификата на водопровода, който е ф500.

В разгара на безводието и огнения ад, който бушува край Сандански и вчера прехвърли българо-македонската граница, църкви в Сандански, Петрич и на други места в областта решиха на днешния празник Преображение Господне да отслужат молебен за дъжд. Старо народно поверие е, че в нощта срещу Преображение небето се отваря и пред небесната врата застава Господ. Този, който успее само да го зърне и да си пожелае нещо, желанието му се сбъдвало. В старите традиции на българския фолклор на Преображение са се изпълнявали обреди за измолване на дъжд, нужен за реколтата, и против суша и градушка. Един от най-известните обичаи за дъжд по нашите земи носи названията Пеперуда и Вай Дудула.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене