На Великден село Елешница отбелязва своя празник

На най-големия християнски празник -Великден, разложкото село Елешница отбелязва своя празник. На този ден се провежда традиционният кукерски карнавал, който е незабравимо изживяване за всички присъстващи, а красотата на носиите, облечени от жителите на селото придават изключителна празничност и предизвикват гордост и уважение.

eleshnica_velikden-3В карнавала участват трите махали-„Плаж махала“, „Гуджилец“ и Средната махала. Подготовката за Великден започва месец преди празника, като се подготвят кукерските костюми, а кожите се перат и решат. От старите бабини сандъци се изваждат красивите носии–за малки и големи, за мъже, жени и деца. След представянето на трите махали, карнавалът завършва с общо хоро и надсвирване между всички музиканти.

eleshnica_velikdenКметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев пожела на жителите и гостите на с. Елешница да са здрави, благословени и всички да съхранят традицията на този прекрасен празник, чрез обичаи и красиви спомени. Приветствие към присъстващите отправи и кметът на селото Сашо Мицин. Празникът на с. Елешница уважиха още д-р Мария Копанарова-Тасева, председател на ОбС-Разлог, Венцислав Гърменов-зам.-кмет по социалните дейности, общински съветници и кметове на населени места.

eleshnica_velikden-2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене