Connect with us

Култура

Д-р Десислава Панайотова: Благодатният огън за нас трябва да е сигурно свидетелство, че Христос действително възкръсва от мъртвите

Published

on

Благодатният огън за нас трябва да е сигурно свидетелство, че Христос действително възкръсва от мъртвите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Д-р Десислава Панайотова, богослов, редактор на официалния сайт на Българската православна църква. „Много е важно да се осъзнае, че Благодатният огън е само знак за празника на празниците, за реалността на възкресението на Иисус Христос от гроба”, обясни д-р Панайотова. По думите й, много хора може би имат склонност, неосъзнато да гледат на Благодатния огън като на магическо вещество, което слиза от небето и ако си вземеш от него всичките ти проблеми ще се разрешат. „Това не е правилният подход. Правилно е да виждаме в него свръхестествена Божия благодат, която слиза в този миг като знак, че Христос действително възкръсва от мъртвите”, допълни тя.
„Има свидетелства на монаси, които се подвизават при йерусалимския храм, че всъщност самият Благодатен огън възниква по следния начин – след дълга и усилена молитва на йерусалимския патриарх във въздуха започват да се появяват малки синкави, жълти, златни светлинки, които в един момент се сливат в общ пламък и разгарят патриаршеската му свещ, като се разпространяват и в целия храм”, допълни д-р Панайотова. „На Божи гроб се случва именно този дивен знак, който за нас трябва да е сигурно свидетелство, че Христос действително възкръсва от мъртвите”, поясни тя.
Любомира НИКОЛОВА

Култура

Логодажките баби влязоха в интерактивната кулинарна карта на България

Published

on

Тарана и домашна юфка приготвят по автентична рецепта бабите от благоевградското село Логодаж. Повечето от тях не са чували за италианската паста, но са убедени, че рецептите им по нищо не отстъпват на известните световни кулинарни шедьоври.

 

„Собрали сме се тука комшийките, па и тия, родата, дойдоа от Селище да ни помогнат, оти много намалееме. Отсявам брашното и забърквам тарана – млекце, вода, брашно и солчица. В това време, като се свърши по нивите всичко – нямаш картофи за вадене, нямаш боб и царевица за бране, и се започва зимовището. Рецептата за тарана я знам от мама и баба и сме бъркали, те сега съм я забъркала, сега ке тура тая жена да я извърти, оти ми се додея на мене. Изморувам се, вари се, може и с млеко, ако нема млеко, защото е забръкана с млеко… и с водичка, па некой я ядат сос захар, друг със сирене, трети с извара. Моят мъж, Бог да го прости, тураше колко тарана, толкова извара“, разказва на автентичен диалект пред „Агро ТВ” Веселинка Бойчева.

Дафинка Бойчева разказва: „По това време на годината вече всичко е прибрано и остава да се направят зимнините. Само преди дни пекохме чушки, правихме лютеници. Защото до Димитровден трябва всичко да е прибрано по мазетата и както самите жени казват – пенсиите са ни малки, но мазетата са ни пълни. Не ни е страх от зимата. Преди година учени от БАН дойдоха, направихме снимки с видеозапис и с тези ястия. Логодаж влезе в интерактивна кулинарна езикова карта на България и всеки, който има желание, може да я види. Картата все още се изготвя от други региони, но за Благоевградска община е включен само Логодаж с три традиционни ястия. Това са зелник, пърженица с чушки и урда, не извара, а урда, и голделия – десерт с тиква и с прясно мляко.в.Струма

pirinsko.com

 

Continue Reading

Култура

Баба Илинка Узунова от Баничан удари 90 –те, от НЧ „Възраждане“ й връчиха грамота „Почитен член“, а родата и приятели спретнаха незабравим празник

Published

on

90 годишен юбилей отпразнува баба Илинка Узунова от гоцеделчевското село Баничан, която е с голям принос към читалищната дейност в селото за опазване и предаване на много песни и стари обичаи.

Дъщерите й, внуците, правнуците и поколения от нейния род също са станали през годините приемници на уменията и знанията на възрастната жена, които те също  пазят и ще предават на бъдещите поколения на Баничан.

По случай 90-я рожден ден на баба Илинка, нейните дъщери,  внуци и правнуци организираха истински празник и заедно с роднини и приятели отпразнуваха подобаващо юбилея ѝ.

Особен дял в празненството имаха самодейците от  НЧ ,, Възраждане ‘’. Те връчиха на баба Илинка заслужена грамота, с която я направиха „Почитен член“ на НЧ“ Възраждане“ село Баничан.

Своята признателност, почит и поздравления към рожденичката, самодейците изразиха и с кратка програма от стари Баничански песни като й пожелаха да бъде жива и здрава още дълги години, и да се радва и на пра-пра внуци.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ