Connect with us

Култура

Д-р Десислава Панайотова: Благодатният огън за нас трябва да е сигурно свидетелство, че Христос действително възкръсва от мъртвите

Published

on

Благодатният огън за нас трябва да е сигурно свидетелство, че Христос действително възкръсва от мъртвите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Д-р Десислава Панайотова, богослов, редактор на официалния сайт на Българската православна църква. „Много е важно да се осъзнае, че Благодатният огън е само знак за празника на празниците, за реалността на възкресението на Иисус Христос от гроба”, обясни д-р Панайотова. По думите й, много хора може би имат склонност, неосъзнато да гледат на Благодатния огън като на магическо вещество, което слиза от небето и ако си вземеш от него всичките ти проблеми ще се разрешат. „Това не е правилният подход. Правилно е да виждаме в него свръхестествена Божия благодат, която слиза в този миг като знак, че Христос действително възкръсва от мъртвите”, допълни тя.
„Има свидетелства на монаси, които се подвизават при йерусалимския храм, че всъщност самият Благодатен огън възниква по следния начин – след дълга и усилена молитва на йерусалимския патриарх във въздуха започват да се появяват малки синкави, жълти, златни светлинки, които в един момент се сливат в общ пламък и разгарят патриаршеската му свещ, като се разпространяват и в целия храм”, допълни д-р Панайотова. „На Божи гроб се случва именно този дивен знак, който за нас трябва да е сигурно свидетелство, че Христос действително възкръсва от мъртвите”, поясни тя.
Любомира НИКОЛОВА

Пиринско дело

Похвално! Младото поколение от джамийското настоятелство в  Гоце Делчев, квартал Комсала дариха продукти от първа необходимост на няколко нуждаещи се семейства!

Published

on

Извънредната епидемична обстановка накара младото поколение от джамийското настоятелство в  Гоце Делчев, квартал Комсала да дарят продукти от първа необходимост на няколко нуждаещи се семейства. Похвално е когато младите отдават голяма част от времето си на релгията, а тя от строя страна ги учи на съпричастност и благотворителност. Младите хора са бъдещето ни и както се вижда надежда има. “Аллах да е доволен от тях. Амин” пишат в социалните мрежи мюсюлмани, по повод добрата инициатива.
Топ Преса също подкрепя действията на младите хора към джамията в Гоце Делчев и декларира, че за напрад винаги е на разположение за техните инициативи.
Готови сме да ви помагаме с каквото можем, приятели!
Валери Буцеров, Orhan Kambur и 192 други
52 коментара
18 споделяния
Харесване

Коментар
Споделяне

Continue Reading

Култура

На 4 декември почитаме света Варвара

Published

on

На 4 декември църквата почита света Варвара, която се приема за покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят.

През времето на император Максимиан живял в Илиопол един богат и знатен човек на име Диоскор. Едничката си дъщеря Варвара той обичал и пазел като очите си. Бащата полагал големи грижи за нейното езическо възпитание, защото сам бил езичник.

Но Варвара се запознава с християни и приема св. Кръщение. Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, нарежда да я бичуват. Тъй като тя не се отказва от вярата си, Диоскор получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт.

По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието гласи, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – двамата са поразени от мълния.

През VI век мощите на света Варвара са пренесени в Константинопол. Сега мощите на св. великомъченица Варвара почиват в Киев.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Варвара, Варя, Варадин.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al