Д-р Десислава Панайотова: Благодатният огън за нас трябва да е сигурно свидетелство, че Христос действително възкръсва от мъртвите

Благодатният огън за нас трябва да е сигурно свидетелство, че Христос действително възкръсва от мъртвите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Д-р Десислава Панайотова, богослов, редактор на официалния сайт на Българската православна църква. „Много е важно да се осъзнае, че Благодатният огън е само знак за празника на празниците, за реалността на възкресението на Иисус Христос от гроба”, обясни д-р Панайотова. По думите й, много хора може би имат склонност, неосъзнато да гледат на Благодатния огън като на магическо вещество, което слиза от небето и ако си вземеш от него всичките ти проблеми ще се разрешат. „Това не е правилният подход. Правилно е да виждаме в него свръхестествена Божия благодат, която слиза в този миг като знак, че Христос действително възкръсва от мъртвите”, допълни тя.
„Има свидетелства на монаси, които се подвизават при йерусалимския храм, че всъщност самият Благодатен огън възниква по следния начин – след дълга и усилена молитва на йерусалимския патриарх във въздуха започват да се появяват малки синкави, жълти, златни светлинки, които в един момент се сливат в общ пламък и разгарят патриаршеската му свещ, като се разпространяват и в целия храм”, допълни д-р Панайотова. „На Божи гроб се случва именно този дивен знак, който за нас трябва да е сигурно свидетелство, че Христос действително възкръсва от мъртвите”, поясни тя.
Любомира НИКОЛОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене