Иван Минков: Предприети са всички мерки за ограничаване на заразата с нодуларен дерматит

Предприети се всички мерки за ограничаване на заразата с нодуларен дерматит, увери кметът на Кочериново Иван Минков във връзка с констатирания случай на заболяването в село Бураново, община Кочериново.

Болни крава и теле са установени след кръвни проби, резултатите от които са станали известни вчера. Животните са проявили клинични признаци на заболяването, което е станало причина за изследването им. По информация на ОДБХ днес те са умъртвени и загробени. Фермата, която са обитавали, е обработена с препарати.

Всички животни в село Бураново, където бе установено огнище на болестта, както и в съседните села Крумово и Боровец, в 20-километрова зона, ще бъдат ваксинирани срещу нодуларен дерматит.

На заседание на общинската епизоотична комисия, проведено в началото на седмицата, на животновъдите бе препоръчано да предприемат пръскане на животните и около местата за водопой с репелентни препарати срещу кръвосмучещи насекоми.

Община Кочериново заедно с кметовете и кметските наместници засилиха контрола върху местата за продажба на животни, която се очаква да е по-интензивна, заради предстоящите Великденски празници.

За предприемане на мерки с цел ограничаване нерегламентираната търговия е уведомена и полицията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене