Украински губернатор в паника: Руснаци превземат Херсон!

руски войски

Докато властите в Киев се намъдруват какво да правят с Крим, руските войници вече са започнали да завземат частни обекти на полуостров Чонгар в Генически район, Херсонска област, която граничи с АР Крим, съобщава „Обозревател“. Информационната агенция се позовава на казаното от председателя на Херсонската областна държавна администрация Юрий Одарченко.

„Представяте ли си, руснаците стъпиха на Херсонска земя, в Чонгар те грубо и нагло завзеха частна собственост и хотел. Това е директна интервенция, нагло и дръзко нападение срещу суверенната държава Украйна“, заявява Одарченко, цитиран от „Укринформ“. Губернаторът уверява, че властта твърдо ще стои на пътя на агресорите и няма „да им позволим да разпространяват влиянието си“

„Обозревател“ обаче уточнява, че не имало завземане на хотела, но той наистина е под контрола на руснаците. Обяснението било много просто. Хотелът принадлежал на съпругата на шефа на Геническата районна администрация Сейтумер Ниметулаев, който го предоставил за ползване на кубанските казаци, руските боици и екссътрудниците на „Беркут“. „Обозревател“ цитира осводомени източници, според които Ниметулаев често се „мотае в Крым за указания“, а мнението му за новата власт в Киев било крайно негативно и неведнъж се изказвал, че на „Евромайдана се била събрала цялата измет на Украйна“.

Същевременно украинските информационни агенции съобщават за две похищения, извършени от проруски активисти.

В град Бахчисарай представители на така наречените „дружини на Автономна република Крим” похитиха командира на украинската военна част, подполковник Владимир Садовик, предаде УНИАН. Проруски активисти насила са вкарали Садовик в автомобил и са го откарали в неизвестна посока.

На жп гарата в Симферопол неизвестни лица са поитили лидера на Общокримския украински съвет Андре Щекун, съобщава Радио Свобода, като се позовава на юристи от Меджлиса на кримския татарски народ. Те отишли на гарата, за да потърсят информация за отвлечения и от транспортната милиция им казали, че Андрей Щелкун е отведен от представители на „Руско единство“.

bsstruma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене