Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Законът срещу търговските вериги е готов

Очакваните промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които регулират отношенията между търговци, производители и доставчици, вече са в парламента. Противно на първоначалната заявка, текстовете са внесени не от кабинета, а от група депутати. Имената са основно на представители на БСП, сред които Румен Гечев и Корнелия Нинова, но сред вносителите е и Йордан Цонев от ДПС.

Здравният министър и касата в спор намалява ли бюджетът на болниците

Още на ниво проектобюджет парите на здравната каса за 2014 г. бяха с 400 млн. лв. по-малко от реално използваните за работата й през миналата година. Надплащането идваше от работата на болниците – по бюджет те трябваше да лекуват за 1.160 млрд. лв., но реалното потребление беше за 1.420 млрд. лв. Подобен проблеми има при лекарствата и плащането на медицински изделия.

“24 часа”

Пенсионираме се, без да спираме работа дори за ден

Българите вече ще могат да се пенсионират, без да прекъсват работа дори за ден.

Сега навършилите години и стаж за пенсиятрябва поне за ден да спрат работата и осигуряването си, за да могат да подадат документи в Националния осигурителен институт, независимо че отговарят на всички условия на закона за придобиване право на пенсия.

Искат от застраховател 1 млн. лв. за сгазения в Катуница Ангел

Рекорден иск в размер на 1 млн. лева за смъртта на 19-годишния Ангел Петров от Катуница са предявили родителите му Веселина и Атанас.

Делото е заведено в Софийския градски съд и е насочено към застрахователна компания, която е сключила Гражданска отговорност с буса, премазал момчето преди 3 г. по време на размириците в селото.

“Сега”

Един осигурен вече издържа повече от един пенсионер

НОИ извади поредната тъжна статистика, според която един осигурен у нас вече издържа повече от един пенсионер. Данните на осигурителния институт сочат, че работещите са с почти 600 000 повече от представителите на третата възраст. Но пък не малка част от заетите работят временно или на непълно работно време. Това означава, че внасят осигуровки върху суми, много под средния осигурителен доход и не за цяла година.

6 месеца бежанците са хранени изцяло с дарения

От края на август до началото на февруари кандидатствалите за бежански и хуманитарен статут у нас са хранени само с дарения на доброволци, съобщи пред „Сега“ Деница Сачева, доброволец и активен член на гражданската инициатива „Приятели на бежанците“. Тя обясни, че през декември 2013 и януари 2014 г. даренията са били на стойност над 85 000 лв.

“Труд”

Крият експертите към „разследващите“ депутати

Наетите по извънтрудови договори експерти към „разследващите“ комисии в парламента са получили 28 290 лева възнаграждения за седем месеца. Броят на сътрудниците, размерът на хонорарите им и дейността, която са извършили, обаче остават тайна.

“Стандарт”

2000 евро за бизнес на село

До 2000 евро помощ от Брюксел, ако започнеш бизнес на село. Това предвижда проект на земеделското министерство. Парите ще са от новата Програма за развитие на селските райони. Тя трябва да започне да работи най-късно следващата година. Целта е чрез различни стимули да върнем младите хора в селата, обясни в интервю за „Стандарт“ земеделският министър проф. Димитър Греков. Помощта за бизнесмените, които искат да работят в малките населени места, ще се дава на принципа на субсидиите за млади фермери.

Пазарът на имоти замръзна

Кризата в Украйна изправи на нокти инвеститорите в пазара на имоти у нас. Ще спрат ли да купуват руснаците, на чиито рубли разчитат и строители, и брокери, се питат предприемачи и консултанти от агенциите. Според някои от играчите, през последните седмици се отчита рязък спад на сделките с клиенти от Русия и Украйна.

“Монитор”

Взрив на газ уби дете и срина три къщи

11-годишно дете загина, а сестра му е в болница със сериозни наранявания и изгаряния, след като взрив срина до основи къщата им и разруши две съседни на ул. “Васил Левски” в циганския квартал на Севлиево –  „Балабаница”. В събота около 22,30 ч оглушителен трясък разтресъл целия ромски квартал. Детонацията била чута и в почти целия град, както и от шофьори на автомобили, преминаващи по главния път София – Варна, намиращ се извън града. Прозорците на десетина къщи станали на сол, а три от сградите били разрушени до основи.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене