Параклис с 6-метров кръст пази от лоши сили жителите на Мусомища

Параклис в Пирин планина привлича все повече туристи в гоцеделчевското село Мусомища. Преди няколко години местните хора решили да вдигнат света обител в местността Герската скала високо в гората, за да ги пази от злите сили. Жителите на населеното място помогнали за градежа със собствени средства, положили и доста доброволен труд. В момента параклисът „Успение Богородично” извисява снага в планината и е като магнит за гостите на населеното място.

„Пътят до светата обител е между 40 минути и 1 час в зависимост от бързината на ходене. Винаги е отворено там, оставили сме свещи, за да може поклонниците да си запалят и да се помолят”, разказа кметът на Мусомища Тодор Либяховски.

В началото нямало дори път до параклиса, а само тесни пътеки. От доста време насам местни хора и гости вървят по хубав път, за да стигнат до планинския параклис. Край него има монтиран и над 6-метров светещ кръст. Преди два месеца се постави още едно разпятие наблизо. „Вярата е това, което ще ни съхрани и ще ни помогне в трудните моменти. Затова положихме много усилия за направата на този параклис. Той пък привлича туристи от страната и чужбина насам. Туроператори водят своите клиенти в него като част от програмата за посещение на забележителности в нашия регион”, твърди селският управник.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене