Патриотична вечер след 100 години мълчание за една историческа битка

Неизвестни факти от премълчаваната история на българската армия от времето на Първата световна война. Неразказани лични истории на обикновени български войници и млади офицери водили неравна битка със сръбската армия на връх Каймак Чалан. Тръгнали 6 хиляди, оцелели 800 с ясното съзнание и дух, че загиват за обединението на отечеството, след унизителното разделяне на България след Междусъюзническата война. Пространен разказ за съдбата на българския войник, чийто подвиг е забравен сто години, памет и признателност, която му дължат поколенията. Това е само пръв поглед към 700-те страници от книгата на Красимир Узунов “Каймак Чалан”, която беше представена тази вечер в Гоце Делчев, лично от автора, от адмирал Владимир Митрушев, депутат от ГЕРБ и бригаден генерал Явор Матеев.

В залата беше цялото ръководство на община Гоце Делчев – кметът Владимир Москов, заместник-кметовете Валери Сарандев, Богдан Боцев и Саид Иброш,Ангел Гераксиев – председател на Общинския съвет, общински съветници, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, народният представител Георги Андонов. На представянето присъстваха също офицери и сержанти от запаса и резерва от Гоце Делчев и Банско, ученици и граждани.

DSCN6756DSCN6765DSCN6767DSCN6769“В Първата световна война от нашият край са участвали хора от всички етноси, защото под знамето на родината няма деление между хората”, каза кметът Владимир Москов при откриване на събитието. Той допълни, че Гоцеделчевският край също е свързан с войната и посочи, че съвсем наблизо до Дома на културата, се намира паметник на всички наши деди, които са загинали по времето на войните, в това число и в Първата световна война. “В днешните времена си казваме, че дневният ред е друг, но не трябва да забравяме през какви перипетии е преминала националната история, за да се утвърди това кътче, което имаме днес – нашата Родина България”, каза още Владимир Москов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене