В Сатовчанско пенсионери не са стъпвали на доктор от 20 г., „хапват си хапчетата“, предписани им през соца, сами си слагат диагно за „болно сърце“, въпреки че са с невралгия

В Сатовча и селата Плетена, Кочан, Вълкосел и Слащен преобладаващата част от населението на възраст около 70 г. не са стъпвали на лекар от 20 години, почти всички обаче имат урологични, кардиологични и ендокринологични заболявания, а когато решат, че ги „стягат“ гърдите, се оплакват на съседите, че имат сърдечни проблеми, въпреки че в действителност страдат от невралгии или шипове.
Тези неочаквани наблюдения направи екип от 10 медицински специалисти, които прегледаха безплатно 549 възрастни хора от 5-те села по програма на една от българските фондации, занимаващи се с благотворителност. В екипа участваха 3-ма ендокринолози, по 2-ма уролози, кардиолози и медицински сестри от столична болница и 1 ортопед, към които се присъединиха и 2-ма студенти в 5-и курс в Медицински университет – София.
От всички прегледани 238 души са насочени за допълнителни изследвания и лечение, а само в първата седмица след прегледите 26 души явно сериозно са се стреснали за занемареното си здраве, защото са хванали автобуса за София и са посетили различни специалисти в столицата, отчетоха медиците.
От екипа, преглеждал възрастните хора в Сатовчанско, най-много емоции натрупаха студентите, които до момента изучават медицината само в кабинетите. Далия Пенчева, която дни наред мери кръвното на бабите и дядовците и проверява сърдечната им дейност с ЕКГ апарат, остана най-впечатлена от уважението, което възрастните в района изпитват към лекарската професия.
Състудентът й Марио Шкодров пък остана изумен от огромния брой хора, които до момента не са и подозирали, че имат много високо кръвно налягане – с горни граници 220, 230 и 240, както и че много от тях пият лекарствата, които лекар им е предписал преди 10-20 г., без през това време да са се прегледали дори един път.
По време на прегледите студентът направи още едно любопитно откритие – повечето от сатовчанлии, които имат проблеми със сърцето или кръвното, имат деца и внуци, които живеят и работят зад граница, и, както си признали пред докторите, непрекъснато ги мислят дали са добре и дали има какво да ядат.
Студентите останаха очаровани от термина „хапнах си хапчетата“, използван единствено в този край на България, вместо популярното „изпих си хапчетата“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене