Дамите в Самоков въртяха майсторски волана на рали

Изданието на рали за дами 2016 донесе на многобройната публика микс от различни емоции. Имаше всичко. И макар съботата да беше работна, още рано сутринта двата паркинга бяха плътно затворени от огражденията за сигурност. Полека-лека целият екип се събираше и всеки започваше да снове около задълженията си. 

58Във всяко едно състезание има победители и победени, но не това беше целта. Всички стартирали момичета дадоха всичко от себе си, за да направят шоу. Победителите в ниския клас – първа Румяна Вардарова, следвана от Радостина Ангелова и Надя Благоева. При по-мощните машини лидерската позиция беше за Елеонора Младенова, а второ и трето място заеха Роксана Бандрова и Спасимира Зърнева.

За втори път фондацията на Георги Янакиев младши връчи купа “Янакиев” на участничката, допуснала най-малко грешки в изпитанието – Елеонора Младенова. На финала обща снимка запечата най-хубавия момент от награждаването. Не можем да пропуснем да отбележим, че наши гости бяха зам.-кметът на общ. Самоков Васил Сайменов, който откри ралито и участваше в раздаването на купите, и

ветеранът от предишните издания на осмомартенското рали – Йорданка Караджичкова

Тази година баба Данче, както я наричаме, не успя да се включи в надпреварата с вярното жигули поради медицинска забрана, но я чакаме през 2017-а за юбилейното състезание. Тя стана притегателен център за всички журналисти, които бяхме събрали, защото е живата история на ралито и разказваше култови моменти от тогава.

Вечният въпрос, който следва в подобни формати, е кои са по-добрите шофьори, и някак си точен отговор няма. Макар жените да търпят много солени шеги по адрес на тяхното присъствие на пътя, миналата събота в лицето на участничките ни нежният пол показа завидно присъствие на духа.

В състезанието имаше всичко – скорост, драма, умения, характер

Като на едно истинско състезание или още по-точно – както е на самия път. В реални условия и време.

Какво е едно състезание без награди. За най-приятната част се отзоваха рекорден брой спонсори. Чрез тях успяхме да зарадваме участничките до една. Специални благодарности към нашите спонсори – фирмите „Рефан“, „Барс“, „Диана ойл“, „Си комерсиал 7“, козметично студио „Елица“, магазини за цветя „Магнолия“, застрахователна компания „БулИнс“, ресторант „При Соте“, салон за красота „Елеганс“, магазини за кожени изделия „Асико“, БКС. Имаше и парични награди, осигурени от фирма “Барс“. Вие, уважаеми спонсори, превърнахте 12 март още веднъж в 8-и, подарявайки толкова много внимание и усмивки.

БФАС е наш верен партньор вече дълго време. Без тяхната компетентна намеса и помощ никога не бихме могли да пресъздадем шофирането в реални условия като състезание. Без значение, че е любителско,

състезанието бе организирано по всички правила за безопасност 

без никакъв компромис в сигурността. Целият екип на “Самоков 365” изказва благодарност към партньорите ни, които бяха до нас и тази година. Благодарим и на участничките – най-необходимият елемент в подобно начинание.

Всичко започна с една среща с покойния вече Георги Янакиев старши през зимата на 2013 г., в началото на януари, на когото му трябваше не повече от 10 минути, за да ни нахъса, мотивира и свърже с хората, които направиха реплика на ралито от 70-те години. Той помогна този екип да се сплоти и да започне да действа като един, и още нещо, може би най-важното – създаде приятелства, не само екип. Затова има неща, които трябва да се запазят в името на една добра традиция за общността, от която сме част.

Любомир КУЗЕВ/retro.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене