С благотворителност събират средства за изява на талантливи деца от Крупник на фестивал във Венеция

Снимки: Община Симитли

Златните медалисти от Националния конкурс „Път към славата“ – балет „Дъга“ от Крупник имат покана за участие в престижния Международен фестивал на изкуствата ,,Орфей в Италия“ във Венеция.

Даровитите деца от симитлийското село имат възможност за международна изява, но нямат необходимите средства за пътуване и съпътстващите престоя в Италия разходи.

За да не пропуснат децата шанса за изява на голямата фестивална сцена, по идея на кмета на село Крупник Иванка Чакалска и читалищното настоятелство в най-многолюдното село в община Симитли, общественици и граждани обединяват усилията си за събиране на средствата. Първата инициатива бе благотворителен концерт.

Спектакълът „Пролетна магия“ препълни залата на читалището в Крупник в събота вечер, а касичката за дарения се напълни с 903,50 лева.

Над два часа истинска пролетна магия сътвориха деца и младежи от различните музикални и театрални школи в общината, които взеха участие. А стотици жители и приятели на Крупник подкрепиха балет ,,Дъга“ с паричка в касичката, която събира средства за заминаването на децата на Мария Дюлгерска от балета на международния фестивал във Венеция. В публиката бе и общинският кмет Апостол Апостолов.

,,Орфей в Италия“ ще се проведе от 8 до 14 септември тази година във Венеция. Сумата, необходима за заминаването на талантливите деца от балет „Дъга“, е 600 лв. на дете, която е непосилна за родителите. Общинският кмет, освен с безрезервна подкрепа на благотворителните акции, инициирани от кмета на селото, търси и други начини за помощ на даровитие деца от Крупник. Апостолов вярва, че и местният бизнес ще подкрепи таланта, който ще прослави Симитли, общината и България на престижния международен фестивал.

В спектакъла „Пролетна магия“, първият от поредица благотворителни инициативи, взеха участие  малките палавници от ОДЗ от село Крупник, ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” село Крупник, Балет „Дъга”, възпитаниците от школата за народно пеене на Кинче Вълчева, самодейните танцови състави към Читалище „Владимир Маяковски” в село Крупник с ръководители Мария Зулямска и Силвия Занева, Нушка Самуилова, Ирена Алексиева, Никол Мурджова и гост изпълнителят Карамфил Божиков.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене