Адвокати от Благоевградска област на протест

400 адвокати от Благоевградска област протестират заради Закона за адвокатурата. Те настояват за промени, които да им делегират повече права.

От днес те спират да влизат на дела като служебни защитници, а ако предлаганите от тях промени не станат факт до месец, ще предприемат и други действия.

Според Цвета Ангелова и колегите й моментът за ефективни стачни действия е назрял.

Повече от месец предложенията на юристите отлежават, без да бъдат разгледани от правната комисия към парламента. А от това страдат и обикновените хора, твърди пред БТВпредседателят на Адвокатската колегия.

В момента на пазара на правни услуги има един много голям сив сектор. Не се знае кой извършва голяма част от правните услуги, поради което те се извършват от лица, които нямат достатъчно квалификация да ги извършват.

Според адвокатите е недопустимо кметове на села и обикновени чиновници да заверяват документи и да изповядват сделки без присъствието на адвокат.

Ако промените в закона бяха факт няма да се стига и до кражби на фирми, твърдят адвокатите.

Те настояват и за задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове. Ако не бъдат чути, ще спрат да влизат и на заседания по наказателни дела.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене