Добра новина! Великденска блокада няма да има

Сензационната новина, че български превозвачи ще затворят границата с Гърция навръх Разпети петък, набързо обиколи медиите. Блокадата щяла да продължи  до 8 май с идеята да се нанесе удар върху туризма в Гърция в отговор на щетите, които понесоха българските превозвачи по време на 40-дневните протести на гръцките фермери през януари и февруари срещу данъчните реформи в тяхната страна.

„Затваряме границата с Гърция за празниците на 29 април от 10 часа“, заяви първо председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски след среща на ръководствата на превозваческите съюзи. „Това ще е нашият протест, насочен към гръцката 40-дневна блокада през  януари-февруари. Ще има часови зони, през които ще се пропускат превозни средства. Предварителният план е четири часа да бъдат затворени граничните пунктове, два часа да бъдат отворени. Трябва да отговорим на гръцките фермери, както сме обещали, защото това, което правят ежегодно, не може да се повтаря и няма да допуснем да се повтаря“, добави Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Оказва се обаче, че картинката е доста по-различна от представената. „БАНКЕРЪ“ се свърза за изясняване на ситуацията с Красимир Лалов – председател на Националното сдружение на българските превозвачи, което е другия голям играч в бранша. Неговото становище е, че цялата суматоха е самосиндикална акция на част от превозвачите, които искат да влязат във фокуса на общественото внимание.

„Къде е протоколът от тази среща, колко човека са участвали в нея и колко са подкрепили решението? Ние твърдо няма да участваме. От нашето сдружение сме против някой да се гаври с държавата и с населението точно на Разпети петък. Как така ще се организира пропускателен режим от превозвачи – тази граница да не е дадена на някого на концесия, че да прави с нея каквото си иска?  С какво точно ще навредим на гърците, които по това време не стъпват в България? Да бяха затворили граничните пунктове преди десетина дни, когато от Гърция се внасяха масово агнета за Великден“, контрира Лалов.

Най-потърпевши от евентуалната блокада като че ли наистина ще се окажат хиляди българи, които са планирали предварително почивките си по Великден и Гергьовден в южната ни съседка. Миналата година  по същото време така постъпиха над 100 хил. наши сънародници.

Все пак Красимир Лалов смята, че в крайна сметка няма да се стигне до затваряне на границата. От Националното сдружение на българските превозвачи дори излязоха със специална декларация, в която разкритикуваха колегите си за намеренията им.

www.banker.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене