Ексклузивно в Топ Преса! Трагедия за фермера Ив. Трендафилов от Гоце Делчев: Започва евтаназия на стадото му от крави заради нодуларния дерматит, умъртвяват ги с инжекции

Днес стадото от 11 крави на годеделчевския фермер Иван Трендафилов ще бъде евтаназирано, заради опасното вирусно заболяване по едрите животни – нодуларен дерматит, това съобщи д-р Ат. Григоров от агенцията по храните в Благоевград. Животните ще бъдат убити по възможно най-хуманния начин, венозно с препарат, каза д-р Григоров.

Както struma.com съобщи пръв вчера, огнището бе установено след като изпратените проби дадоха положителен резултат. Следобед пристигнаха резултатите в местната агенция и днес специалистите са на място. Фермата на Трендафилов е до гробището в Гоце Делчев и в съседство няма други ферми.

Въпреки това от агенцията вземат превантивни мерки в района. Забранява се движението на едри животни, покупко-продажбата им. Собственикът на 11-те крави ще бъде обезщетен. До края на деня операцията по евтаназиране ще приключи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене