Световният моден канал „Fashion TV“ си хареса наша хубавица от Петрич

Веселин СТАМЕНОВ

Световният моден канал Fashion TV хареса българ­ска студентка по мода. Третокурсничката Велиана Лобошка от Петрич след­ва мода в Националната художествена академия и участва със свои модели в третата вечер на младите дизайнери във форума Sofia Fashion Week 2016. Лобошка представи два топ силуета на тема „Контраст“, които са се харесали на модния гигант Fashion TV и са каче­ни на тяхната страница в интернет.

На модното изложение в София присъстваха доказани дизайнери и VIP личности от страната и чужбина.

Велиана Лобошка е дъщеря на известния петрички композитор и аранжор Светослав Лобошки. Тя е студентка в София, мечтата й е да стане известен успял дизайнер не само в България, но и в света.асд

„Първо си пожелавам да завърша успешно НХА и да ме приемат, защо­то ще кандидатствам магистратура в Италия. От тук нататък си поже­лавам повече успех, повече сила и един ден да стана един успешен дизайнер със собствен лей­бъл“, щастли­ва е с успеха си Лобошка.

Велиана е на 21 години. Родена е в Петрич. Средното си образование завършва в СОУИЧЕ „Свети Климент Охридски“ в Благоевград с профил английски и руски език. В момента е студентка трети курс в Национална художествена академия, специал­ност „Мода“.

„Избрах тази специалност, защо­то още от малка се интересувам от мода, модни тенденции и модни съ­бития, след което като дойде време да кандидатствам, реших да пре­върна тази моя страст в моя профе­сия. Мога да рисувам, отдава ми се, талант ми е. Най-много обичам да рисувам графика, най-много ми се отдава и съм най-запозната”.

Oсвен модата, за Велиана страст са музиката и гри­мьорството.асдад

„Винаги работя усърдно и давам всичко от себе се, за да постигна това, което силно желая, и мисля, че точно тази година трудът ми бе възнаграден”, заявява още Велиана и допълва: „Имах възможност за изява на няколко събития, на кои­то бях поканена от проф. Любомир Стойков, на когото съм много бла­годарна. Той ми даде много силен тласък и сила да продължавам и да гледам само напред. „Това, което не знае масовата публика за младите модни творци, е, че голяма част от тях са много амбициозни, много ин­формирани, че те до голяма степен олицетворяват това, което аз нари­чам творческо непослушание. От една страна – да, те усвояват тради­цията, усвояват конвенционалните знания, но всеки от тях се стреми към така наречената различност, оригиналност, провокативност, екс­травагантност дори”, категоричен е проф. Стойков и продължава: „За да се постигне успех в света на мод­

ния дизайн, са нужни няколко неща. Първо безспорно е талантът, второ – трудолюбието, трето, тъй като става дума за мода – една сфера, която е много динамична, много промен­лива, често пъти е под влияние на ирационални фактори, ирационал­ни мотиви, много е важно младите дизайнери да имат презентатори. Хора, които мислят за това как да ги позиционират в публичното пространство, при това не само в България, а и зад граница.”

Велиана е благодарна и на своето семейство, че са винаги са до нея и никога не спират да я подкрепят. Те са нейната опора.

„Преживях най-голямата си емоция, когато разбрах, че един от моделите ми беше качен в офи­циалната страница на Fashion TV. Бях навън, беше една неделя, в която бях на кафе с приятели, и моя приятелка ми писа, че моят модел е качен в страницата, след което в първия момент не повяр­вах и реших да проверя лично и просто всичко в мен бушуваше, и очите ми се насълзиха, и беше най-голямото ми постижение до сега. След всичко, което ми се случи, и всичко, което преживях, съм напълно убедена, че това е сферата, в която искам да работя. Оттук нататък ще продължавам да творя и да се боря, докато не постигна крайната си цел – успял дизайнер със собствен бранд”, споделя още Лобошка.Без име

Нейните родители Светослав и Ан­жела Лобошки бяха сред най-щаст­ливите хора, те присъстваха на успе­ха на дъщеря си в София, където се проведе най-голямото модно съби­тие в България.

Светослав Лобошки е сред най-известните автори на попу­лярна музика у нас. Еднакво ви­соко ценен в попфолка и в поп жанра. Автор и аранжор на много шлагерни песни. Утвърдено име и сред композиторите на десетки песни. „Култура в град Петрич ви­наги е имало има и ще има. Само ще припомня, че един от първите китаро-мандолинни оркестри е създаден в град Петрич, ансамбъл „Пирин“ полага началото на своя блестящ път, също именно в град Петрич. Достатъчно е и да споме­нем имената на балерината Вера Кирова, поетът Евтим Евтимов, ак­трисата Катя Паскалева и др., които са оставили ярка диря в културния живот в страната. Петрич е също и фестивална дестинация. В града се провеждат четири фестивала с международно участие.

Аз допринасям за развитието на културата в общината и като препо­давател в детска музикална школа в читалище „Братя Миладино­ви“. Организатор съм на въ­просните фестивали, но съм съгласен с максимата „Ви­наги може по-добре“, твърди творецът в свое интервю.

Негови братовчедки са Екстра Нина и Цветелина. От дете се увлича по музиката и започва да свири на кита­ра. Първите му изяви са още в ученическите години.

По-късно завършва кла­сическа китара в класа на Димитър Дойчинов в гр. София. През 1994 г. представя пър­вите свои песни за „Пирин фолк”. Лобошки е сред основните автори на фестивала и до днес. Завоювал е по няколко пъти всички възмож­ни награди на феста. Сред голе­мите му хитове са: „Ранена душа” (Цветелина), „Обичайте” (Нелина), „Самодива” (Райна), песни за Йор­данка Варджийска, Райко Кирилов и др.

Песни на Светослав Лобошки има в репертоара си почти всеки поп­фолк изпълнител. Хитовете му са над сто, сред тях са: „Очи в очи” (Сашка Васева), „Нали ти казах” (Магда), „Не съм ангел” (Преслава), „Седем дни” (Ивана), „Луд и съвършен” (Джена), „Още по-добре” (Ивана), „Трети път” (Анелия), „Най-вървежен” (Алисия), „Миг поне” (Емануела), „Влез в отбо­ра” (Силвия), „Всяка нощ“ (Галена и Борис Дали) и др.

Като композитор или аранжор Лобошки работи с много от изяве­ните поп певци: Веселин Маринов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Миро от Каризма, Михаил Белчев, Петя Буюклиева, Хайгашод Агасян и др.

Известни са тандемите му с ня­кои от големите поети като Недялко Йорданов, Радой Ралин, Живко Ко­лев, Александър Петров, Надежда Захариева, Дамян Дамянов.

Аранжира песни по музика на Тончо Русев, Стефан Димитров, Л. Дамянов.

Обработва фолклорни песни от македонския край.

Негови детски песни има вклю­чени във всеки учебник по музика за средните училища. Съавтор е на учебника „Аз и ти с букви, песни и игри”.

Песни на Лобошки са били отличавани с награди на фес­тивалите: „Пирин фолк”, „Зла­тен Орфей”, „Бургас и морето”, „Златен кестен”, „Тракия фолк”, „Златен мустанг”, „Пролетен радиоконкурс” на БНР, „Златен Арлекин”, „Охридски трубаду­ри” в Република Македония, „Славянски базар” в Беларус, „Гласът на Азия” в Казахстан.

През 2015 г. Светослав Лобошки бе кандидат за съ­ветник в „Народен съюз“. „Като човек, който цял живот работи в областта на културата привлече ме идеята, да се работи с подра­стващите – с младото поколение, за тяхното развитие и оформяне като личности. Самите думи НАРОДЕН и СЪЮЗ сами по себе си говорят, че всички заедно можем да напра­вим много, за да превърнем града и Общината в място, където хората наистина живеят по-добре“, казва тогава в свое интервю Лобошки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене