ЕКСКЛУЗИВНО! Банскалията и шеф на канадската борба в България Асен Хаджитодоров проговори пред Топ ПРЕСА за връзката си в Панама-гейт: Да, офшорка сме, но нямаме милиарди!

Тони МАСЛАРОВА

И българският шеф на светов­ната професионалната лига по канадска борба Асен Хаджито­доров се появява в “Досиетата от Панама”.

Според документи­те Професионална­та лига по канадска борба е регистрира­на на Британските Вирджински острови на 2 април 2004 г., а същият ден Хаджи­тодоров е вписан като директор и ак­ционер.

“Не съм учуден. В офшорна зона е реги­стрирана Световна­та лига по канадска борба, а от 2012 г. аз съм председател на Световната федера­ция“, каза Хаджито­доров, потърсен от Топ Преса.

46-годишният Асен Хаджитодоров е ос­новател и президент на Българската фе­дерация по канадска борба от 1995 г.

През септември 2012 г. е избран за президент на Световната феде­рация по канадска борба (World Armwrestling Federation) след сериозна конкуренция на спор­тисти от САЩ и Канада.

При избора тогава побеждава действащият президент Фред Рой от Канада, който е изпъл­нявал длъжността три мандата. До избора на банскалията за президент този пост се е заемал само от представители на САЩ и Канада.

Изборът на Хаджитодоров се смята за голям успех и призна­ние за българската канадска борба. Под негово ръководство българските спортисти печелят десетки световни и европейски титли. През октомври в Благо­евград ще се проведе световно­то първенство, в което ще участ­ват над 1300 състезатели.

В “Документите от Панама“ няма детайли за дейността на офшорката, регистрирана на Британските вирджински остро­ви.

Ето какво разказа самият Ха­джитодоров.

– Вашето име е вписано в оф­шорните регистри на 2 април 2004 г. Какъв пост заемахте то­гава в Световната федерация?

– Три мандата преди да стана президент, бях вицепрезидент на Световната федерация. По това време направихме регис­трацията ми като директор. Пре­ди 2004 г. имаше също регис­трация в офшорна зона, но беше под името Професионален съюз по канадска борба. Стана мо­дерно всички спортни организа­ции да се казват “лига” и заради това сменихме “съюз” с “лига”. Знам, че някои от футболните централи на европейски страни също имат регистрирани лиги в офшорни зони. Мисля, че и фе­дерацията по МоtоGP – също. Спортните организации използ­ват Швейцария и бивши британ­ски колонии за регистрацията на лигите си, защото законода­телството е по-гъвкаво.

Не съм виждал какво има в “Документите от Панама“, свър­зано с нас, но съм сигурен, че няма нищо подозрително или незаконно.

– Може би много хора ще се питат защо едно спортно сдру­жение е регистрирано в офшор­на зона?

– Така са решили колегите преди мен. Регистрацията е на­правена преди доста години. Аз съм я приел, така да се каже, по наследство.

– Знаете ли кой я е направил?

– Не, не мога да ви кажа, но е доста отдавна.

– Не смятате ли да я промените, в друга държава например?

– Не, не виждам защо трябва да се премест­ва седалището на ли­гата, която организира състезанията.

– Фирмите се регис­трират в такива зони или за да пестят да­нъци, или за да крият собствениците си. В спорта защо?

– Спортните органи­зации не плащат да­нъци, така че това не е мотив. Няма и нищо секретно или скриш­но. Предполагам, че е направено, защото не навсякъде законода­телството позволява регистрирането на све­товни спортни органи­зации.

– В България напри­мер не може ли да се регистрира?

– Не, не може, защото има различни несъответствия в законодателството. Тук може да се регистрира местен клуб, но нищо повече. Така е и в мно­го други страни. Проучете зако­нодателството и ще разберете. Малко са държавите, където такава регистрация на светов­на спортна организация може да стане. Точно заради това всичко е изнесено в офшорните зони.

– Има ли и други международ­ни спортни организации, регис­трирани като вашата?

– Да, това е масова практика. Повечето са по същия начин ре­гистрирани там. Много колеги го правят и в това няма нищо скандално или „жълто“. Търси се сензация, каквато при нас няма.

– Да не би да криете някакви сериозни финансови потоци?

– Не, при нас няма нито мили­они, нито милиарди.

– Ходили ли сте някога до Бри­танските Вирджински острови?

– Не съм ходил, защото не се налага. Там има адвокати, кои­то движат всичките дела.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене