Общински център за телемедицина ще правят в Гоце Делчев

Общински център по телемедицина ще бъде създаден и оборудван в гр. Гоце Делчев по партньорски проект между общините Гоце Делчев и Пангeо – Гърция. Същия център се планира да бъде създаден и в гръцкия град Елефтеруполис, съобщи заместник кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев.

Инвестицията за подобряване на достъпа до първичната и спешна медицинска помощ е на обща стойност 1 милион евро, по 500 хиляди за всяка от двете съседни общини от България и Гърция. Проектното предложение е изпратено за финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Гърция – България.

Предвидено е закупуване на два специализирани автомобила – мобилни станции за първична помощ в отдалечените населени места, както и ремонт и оборудване на здравните служби в селата Лъжница и Брезница и две села в община Пангео. Лекари от първичната помощ ще бъдат обучени за предоставяне на телемедицински услуги, а на територията на двете общини ще работи трансграничен консултативен съвет в първичната медицинска помощ.

Подготвянето на този проект стана след работна среща през март, за възможностите за бъдещо сътрудничество и общи проекти за европейско финансиране, между кметовете на община Гоце Делчев Владимир Москов и кметът на община Пангео Филипос Анастасиадис. В разговорите участва и заместник кметът Валери Сарандев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене