Уникалната група за високо пеене от Сатовча се стяга за фестивал с мексиканци

Уникалните глласове на групата за високо пеене към читалището в Сатовча ще отекнат в Родопите. Младите жени и бабите, които водят все повече туристи в региона с таланта си, ще пеят заедно с белгийци, холандци и мексиканци на международното музикално събитие „Зенит Фюжън Фестивал”.

Певиците към местното читалище „Св. св. Кирил и Методий“ пленяват с таланта си гостите на общинския център. Те обаче тренират усилено за фестивала, който ще е в началото на лятото. Атрактивното събитие ще приеме само 300 гости в селището и ще се проведе от 24 до 26 юни. Основната цел на организаторите е да помогнат за възраждането на българските традиции с помощта на местни, национални и международни изпълнители.

„Тези певици са нашата гордост, високото пеене е характерно само в две наши села – Сатовча и Долен. Никак не е случайно, че групата за високо пеене бе сред новите кандидатури на България за ЮНЕСКО за представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство“, твърдят местните хора.

Групата за високо пеене непрекъснато пътува в страната и зад граница на различни музикални надпревари. В последните години името на групата, която от десетилетия твори и усъвършенства изключително рядко срещания стил за високо пеене, нашумя, тъй като най-после й се даде възможност за изява, коментират местни жители и фолклористи от региона. „Подобна група съществува от 1945 г. Самото високо пеене се е получило, докато невестите са се трудили но полето и са се надпявали“, признават самодейките.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене