Кварталните училища в Благоевград без абитуриенти, в елитните се отказват от екскурзии и албуми заради безпаричие

абитуриенти

За първа година голяма част от благоевградските абитуриенти влизат в месец март, без да са наясно на коя точно дата ще е балът им. По това време миналата го­дина всички дати и ресторан­ти бяха определени, родата – поканена, а тоалетите – поч­ти готови. Тази година обаче процесът се движи с доста за­бавени темпове заради лошо­то струпване на 3 дати – 21 и 23 май, когато са насрочени двете задължителни матури, и 25 май, когато със сигурност ще са евроизборите. Те огра­ничиха рязко дните, в които зрелостниците могат да пла­нуват голямото си събитие, и направиха празничния 24 май единствен подходящ ден за бала, и то ако не са много уморени от втората матура предишния ден, или покане­ните роднини не са ангажи­рани в изборите на следва­щия ден.

Теоретично абитуриентите имат възможност да си нап­равят балната фиеста и на 18 май, но всички искат матури­те да са минали, за да знаят, че окончателно са свършили с училището.

Каквото и да кажем като да­та, ще подлежи на корекция, призна директорката на СОУИЧЕ Катя Марчева. Ней­ното училище традиционно организира бала на 25 май, класните на абитуриентите говорили вече за ресторант, но самата Марчева е доста притеснена заради съвпаде­нието на тази дата с избори­те, когато училището поне 2 дни ще е блокирано с разкри­ване на избирателни секции и редица организационни ан­гажименти около вота. Зато­ва тази година през март по­вече ме интересуват матури­те, призна Марчева. Подава­нето на заявленията за допус­кане до държавните зрелос­тни изпити започва в поне­делник и ще трае до 21 март 2014 г., но в самите дати на матурата трябва желязна ор­ганизация, която изправя на нокти по-съзнателните дирек­тори. Като че ли най-голяма готовност за баловете има в Професионалната гимназия по икономика. „Икономисти­те“ стратегически са си зако­вали междинна дата между матурите и изборите – 24 май. Председателят на Ученичес­кия съвет Кристиян Златков разказа: Заради разходите по бала в категория „задължителни“, включващи разходи за ресто­рант, тоалети и подаръци за класниците и училището, част от 6-те паралелки на Иконо­миката се отказаха да броят по 500 лв. за 5 дни екскур­зия в Хърватска, както и за албуми със снимки от бала. Всеки си има телефон, с кой­то може да снима, после ще си качим снимките във фейса и който има желание, мо­же и да си извади някоя на хартиен носител, макар че много отдавна никой не ко­пира снимки, обяснява Крис­тиян.

В Деня на славянската пис­меност и култура ще купонясват и абитуриентите от Ези­ковата и Природо-математическата гимназия. Традицион­но те са в „Ален мак“. Мина­лата година математиците де­филираха сами последни на 26 май, но тази година реши­ли да се съберат в тържестве­ния си последен ден заедно с връстниците си от ЕГ, с които и без това делят обща сгра­да. При тях програмата е пъл­на – събират се пари и за ал­буми и дискове, а момичета­та, които още не са готови с тоалетите, трескаво про­менят модели, за да могат да вградят в мечтаната рокля последния хит – плетена мре­жа, гръцко производство, чиято цена в Благоевград е 65 лв. метъра.

VIIСОУ „К. Шапкарев“ ще из­прати 2-те си паралелки аби­туриенти на 25 май, те вече имат резервация за хотел „Ален мак“, съобщи директор­ката Лилия Стоянова. Учени­ците в VII СОУ тя определи ка­то по-скромни, поради което не се предвиждат екскурзии зад граница, в каквито напос­ледък прерасна някогашната „втора абитуриентска вечер“.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене