Без категория

Жителите на Самуилово: От гръцката „Табако Михайлидис“ се подиграха с нас, обещаха ни 8-10 лв. за килограм тютюн, изкупиха го от 3 до 5 лв.

тютюн

Леля Гюргя Илиева: Това ни е хлябът, лягаме на асфалта пред Кулата, нека ни мачкат, така или иначе живот няма 

Кметът К. Стоянов: Накараха хората да засеят ашламата и си прибраха договорите, нямало квота за общината 

Д. Партенов: Дадоха ми 3,90 лв. за килограм, а кутия цигари струва 4,40 лв.

Двойно по-евтино от обещаното и без перспектива за следващата година изкупи нашият тютюн , реколта 2013, гръцката фирма „Табако Михайлидис“, оплакаха се вчера производители от петричкото подгорско се­ло Самуилово. Те се събраха в кабинета на кмета Кирил Стоянов, за да умуват как да излязат от проблема с уни­щожения им основен поми­нък.

Хората са недоволни от изкупната цена. Това е една­та подигравка с тях. Другата не по-малка подигравка са новите договори за отглеж­дане на тютюн. От фирмата първо дадоха на тютюнджии- те договорите, дадоха им се­ме, хората го посяха. Точно тогава от фирмата им събра­ха договорите, защото има­ло техническа грешка, та да я оправят. После не върнаха договорите, а казаха, че в на­шата община тютюн няма да се отглежда, защото нямало квота. Това стресна тютю­нопроизводителите. Отдавна очаквам да стане така, но не очаквах, че това ще се случи точно тази година, така обо­бщи ситуацията кметът Стоя­нов.

Всички села в петричкото Подгорие са построени бла­годарение на тютюна през го­дините. Не заводите, не тра­фикът на акцизни стоки, а именно тютюнът построи те­зи села. 90 процента от но­вите ни къщи са построени от тютюна. 27 семейства от Са­муилово тази година гледаха тютюн. Сега тези хора няма да могат да го отглеждат и са с вързани ръце. Обречени са, заключи Стоянов.

Недоволни сме отвсякъде. Дадоха ни да гледаме турски сорт, който не вирее по на­шите места. Не дава нито ки­лограми, нито качество. Ми­налата година гледахме бъл­гарския „Крумовград“, от не­го бяхме доволни. Тая годи­на ни провалиха. Лъгаха ни, че ще ни платят по 8-10 лева за кило, а ни платиха между 3 и 5 лева за килограм, не­доволно заяви Аспарух Герасков.

Когато изкупуваха тютю­на, в същия ден сключихме договорите за следващата го­дина да отглеждаме „Крумов­град“. Аз сключих договор за 5 декара. Засях ашламата. След два дена дойдоха и ми взеха договора и още не го връщат. Единственото об­яснение е, че на този етап за нашата община нямало кво­та, каза Димитър Партенов. Тютюнът, който предал, му се хванал на цена 3,90 лева за килограм.

Партенов показа прием- но-предавателния протокол, поред който е предал общо 603 килограма тютюн. От тях на първо качество са му оце­нени 21,6 килограма по 12,00 лева. 87,4 кила са оце­нени за второ качество по 6,50 лева. Основното коли­чество тютюн, предадено от Партенов – 452,6 килограма, са трето качество по 3 лева, а 41,4 килограма са опреде­лени като неплатими.

Предадох 42 кашона. По­лучава се, че на всеки кашон има по едно кило неплатим тютюн. Експертът бърка’и от всеки кашон вади 300 грама пясък, 400 грама влага, 300 грама карантия. Как ги опре­делят тези неща, един господ знае, коментира Партенов, а кутия цирари струва 4,40 лв.

Леля Гюргй Илиева бе най- люто настроена: Държавата да вземе да обърне внимание на най-бедната класа – тютю­нопроизводителите. Не може да подпъхват фалшиви дого­вори за тютюн, фирмаджиите реално търгуват с тютюна, на нас пускат това, което ми­не през решетото. Не може в България тютюнът да е 4 ле­ва, а в Гърция в пъти по-скъп. Една бразда ни дели. Това е нашият хляб, от тютюна ча­каме и ще дойде време, ще отидем на граничния пункт на Кулата, ще легнем на асфал­та, нека ни гмечат, за нас и без това хубав живот няма, заяви емоционално леля Гюргя.

Вчера репортер на вестни­ка потърси за коментар по проблема заместник облас­тния управител Димитът Капитанов, който заяви: Разго­варях с представител на „Михайлидис“ в Сандански, кой­то потвърди, че договорите са събирани по две причини: първо, експертите, които са ги подписвали, са поемали непосилни ангажименти, и второ – миналата година кво­тата на фирмата за Петричка община е била 800 декара, новата квота ще бъде нама­лена до 500-600 декара. За­това трябва да бъдат подпи­сани нови договори. Раз­брахме се с представителя на фирмата да ми се обади до края на седмицата за по-точ­на информация дали ще има подписани договори. Уто­чнявам, че „Табако Михайлидис“ е частна фирма и дър­жавата по закон не може да се меси в работата й. Това, което сега става, е следствие от абдикацията на държава­та по времето на предишни­те управляващи от проблеми­те на тютюнопроизводството, заключи Капитанов.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене