Откриха VII Международен фестивал „Да пеем и танцуваме заедно“ в Гърмен (СНИМКИ)

Седмият международен фестивал „Да пеем и танцуваме заедно” бе открит снощи тържествено от кмета на община Гърмен Минка Капитанова. Дългото шествие тръгна от площадката пред древния римски град Никополис ад Нестум край квартал „Заграде“ и пристигна след повече от час в центъра на Гърмен.

Парадът бе предвожван от националния трибагреник, носен от красиви девойки от гърменски самодеен танцов състав. В центъра на Гърмен, където бе и голямата сцена, многоцветното и многолюдно шествие от самодейните групи от Гърмен, Сатовча, Гоце Делчев, Румъния, Гърция, Македония, Молдова и други държави бе посрещнато с бурни аплодисменти от стотиците местни жители и гости на фестивала.

В първия ден от двудневните фестивални дни в Гърмен веднага след откриването сцената бе предоставена на домакините и българските самодейци от целия регион, които представиха пред колегите си от чужбина и многобройната публика автентичен местен фолклор, традиции и обреди, запазени и до днес при различните празници, много песни, танци и хора от региона.

Днешният втори ден от фестивала сцената е предоставена изцяло на самодейните групи от Македония, Гърция, Румъния, Молдова и на други чуждестранни участници, които снощи по една или друга причина закъсняха с пристигането си за откриването.

Според информация от община Гърмен, в тазгодишния международен фестивал участниците от България и чужбина са около 300. Седмият международен фестивал „Да пеем и танцуваме заедно“ се провежда в рамките на 16-ото издание на празниците на община Гърмен, които през цялата празнична седмица са белязани с различни мероприятия във всяко населено място в общината.

За днес по програма е предвидена официална среща на кмета Минка Капитанова с участниците във фестивала. Тържественото закриване също е днес. Международният форум ще завърши с мощна заря след голям концерт на фолклорните групи от чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене