Мексиканци ще пеят в Долен с бабите от Сатовча

На 24, 25 и 26 юни село Долен ще е домакин на музикален фестивал. Събитието, определено от организаторите като бутиково, ще приеме само 300 гости в родопскоto село, а най-нетърпеливите от тях вече са купили билети.

Zenith Fusion Festival иска да покаже най-добрите начини, по които традициите не просто оцеляват в настоящето, а и се развиват в бъдеще. В програмата са предвидени концерти на най-актуалните български групи, които смесват фолклорна музика със съвременни жанрове – Мерудия, Тъпани и гайди, Oratnitza, Kottarashky, Dharba, хорът за автентично високо пеене от Сатовча, участници от Белгия, Холандия, Мексико, както и вълнуващ списък от международни артисти, чиито имена засега се пазят в тайна.

Zenith иска да срещне високата технология и традиционните стопански похвати, красотата на народните носии и съвременната мода, глобалните комуникационни канали и архаичните песни и поеми, предавани от уста на уста през поколенията.

Фестивалът ще започне на Еньовден – магическият празник на светлината, здравето и плодородието, сред уникалната автентична атмосфера на село Долен. Според арт директора на събитието, белгиецът Тим Гюбел, в интервю за сайта ОФ НЮЗ: “Кога една баба от Долен или Сатовча ще може да зе запознае с човек от Мексико или Перу?”

 

Тези, които могат да си позволят цената на билетите за събитието, ще се докоснат до артефакти, занаяти и изкуства, оцелели през вековете, като едновременно с това ще видят тяхното обещаващо бъдеще през призмата на модернизацията. Децата в село Долен също са добре дошли – за тях са предвидени различни занимания, с които ще се забавляват и ще учат нови игри, интересни факти и занаяти. До 1 май билетите за Zenith Fusion Festival ще са по 50 лева, след това те ще струват 75 лева. Входът е свободен за деца под 12 години.

Подобно арт събитие бе организирано през миналата година, но организаторите решиха това лято да го преместят от Долен във Велико Търново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене