Милен Янков, ген. директор на „БГ ИМОТИ“: Ниската цена е компромис с качеството на строителството (ВИДЕО)

Напоследък все по-често се рекламират имоти на стойност 15-20 хиляди евро за двустаен апартамент, алармира той като припомня на бъдещите и настоящите инвеститори, че всичко има своята цена, и тя не е случайна.

Каква е зависимостта между качеството и цената на жилищата, които се изграждат в момента у нас, каква е ролята на строителните разходи като елемент на крайната цена и може ли да очакваме по-евтини жилища да имат високо качество? На тези въпроси отговори дава  генералният директор и собственик на „БГ ИМОТИ“ с официално представителство в Русия  „БОЛГАРСТРОЙ“ Милен Янков.

Експертът в сферата на недвижимото имущество има зад гърба си дългогодишна практика и солидни познания. Поради тази причина Милен Янков многократно е търсен от най-големите руски интернет портали, за да анализира ситуацията на пазарите.  В приложеното видео българският предприемач не само прави обзор на най-важното перо за развитието на българската икономика – строителния и туристическия бизнес, но и дава ценни съвети на хората, решили да направят инвестиция в недвижимо имущество.

В своя обстоен икономически анализ генералният директор на „БГ ИМОТИ“ дава информация за реалното формиране на цените на имотите. Напоследък все по-често се рекламират имоти на стойност 15-20 хиляди евро за двустаен апартамент, алармира той като припомня на бъдещите и настоящите инвеститори, че всичко има своята цена, и тя не е случайна.

В задълбочен анализ, позовавайки се на точни цифри, доказаният експерт в областта хвърля светлина върху това как се строи и колко струва да се осъществи качественото строителство.Имайки предвид факта, че нормалното строителство на кв. м. е около 350 евро, земята  – още 100-150 евро/кв. м., прибавяйки и начислените данъци, малката комисионна за агенцията, която  рекламира и продава, не би следвало минимумът на едно добро строителство да пада под 650 евро/кв. м., категоричен е собственикът на лидера в продажбите на пазара на недвижими имоти в България.

За да онагледи ситуацията, Милен Янков дава пример с един нормален двустаен апартамент, който следва да е с площ около 60 кв. м. Умножавайки ги по 650 евро, каквато е средната цена на кв. м., получава сумата от 45 000 евро. В своя анализ по темата експертът заключва, че това би трябвало да е минималната цена за кв. м. Предприемачът не пропуска и да отчете факта, че понякога се случва да има акции, горещи предложения или форсмажорни обстоятелства, които налагат експресна продажба. Въпреки тези апетитни предложения oбаче, той констатира, че цената на качественото строителство не би следвало да падне в най-оптимистичния вариант под 35 000 евро като предупреждава, че ако цените са по 15 – 20 000 евро, то това винаги е за сметка на качеството.

Янков аргументира тезата си като излага следните ноторни факти: данъците са константа, цената на земята също, собственикът държи на висок процент печалба. По метода на изключването той заключва, че за да се сформира цена на имот двойно по-ниска от пазарната, то икономии са направени от строителните разходи, което довежда мигновено до рязък спад в качеството на недвижимото имущество.

Още интересни и любопитни факти, свързани с пазара на недвижимо имущество, можете да чуете във видеото:

www.bnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене