Село без престъпност

В благоевградското село Зелен дол се борят с престъпността по нестандартен начин. С тази иначе трудна задача за много малки населени места се е заел кметът Ангел Младенов, пенсионер от МВР. Той назначил за пазач в селото човек, който доскоро бил крадец. Екипът ни се среща с кмета в сградата на кметстовто. Тя не се заключва и там може да влезе всеки.

Ако в другите села хората се страхуват от кражби по домовете, градините и нивите, в Зелен дол това вече не може да се случи. Причината – селото се охранява от човек, познат на престъпния контингент.

“Един от тях, който посещаваше градинки, овощни насаждения и хората много се оплакваха от него. И казах един ден: “Ти отговаряш за всички тия неща. Ако има проблем, значи виновният си ти, край, ти отговаряш.” Беше много интересно, че той загуби интерес”, разказва  Ангел Младенов – кмет на село Зелен дол.

Хората в селото смятат, че кметът не трябва сам да управлява, а да се чува и тяхната дума.

“Разбираме се с кмета, помагаме си. В това село съществена престъпност няма”, казва Евтим Мановски.

В това село сградата на кметството не се заключва. Има хладилник и инструменти на разположение на хората по всяко време. В хранителния магазин в селото кметът дори е оставил сметка на негово име.

“Всеки от селото може да отиде и да пие кафе за моя сметка или през летния сезон – по една бира. Връща се от нивата, не носи пари… Но хората не са лакоми”, коментира Младенов.

В селото без кражби обаче не спират да звънят телефонни измамници. Разкриването на тези престъпници е трудна задача за местната управа и за това възрастните и по-доверчиви хора непрекъснато се предупреждават.

“Когато чуят по телефона, независимо дали е стационарен или мобилен, искане за пари под каквато и да е форма, веднага да затворят”,  добавя кметът на село Зелен Дол.

След няколко седмици в селото вече ще има и районен инспектор, който ще идва два пъти в месеца да изслушва проблемите на хората.

Автор: Боряна Черганова, БНТ2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене