Некачествено изграден водопровод от преди осем години аварира постоянно, остави без вода шест квартала на Благоевград

Некачествено изграден водопровод от преди осем години аварира постоянно, остави без вода шест квартала на Благоевград.

Много сериозен е проблемът, заради който в последните три седмици много често спира водата в благоевградските квартали ж.к. „Еленово”, ж.к. „Орлова чука”, ж.к. „Ален мак”, ж.к. „Бялата висота”, кв. „Юг” и село Изгрев. Това каза пред медиите инж. Росица Димитрова, управител на ВиК – Благоевград ЕООД.

Инж. Димитрова уточни, че довеждащ водопровод в района на „Аквапарк – Благоевград“ аварира на три различни места за последните 20 дни.

„Много сериозни са нещата. Става въпрос за изместване на едно трасе с дължина от 200 метра. То е било правено, когато е изграждан „Аквапарк Благоевград“. През 2007 година това трасе е въведено в експлоатация. Стоманеният водопровод, който е минавал през терена на „Акпапарк“ е изместен по алеята за парк Бачиново и е заменен със стъклопластови тръби Ф700. Гаранционният срок от 8 години за съжаление е изтекъл миналата година през месец август. При разкопаването на първата авария преди няколко дни се установи некачествено изпълнение на това трасе. Некачествено полагане на самите тръби, през които водата е под голямо наляягане – 20 атмосфери. Стъклопластовите тръби изискват специфичен начин на полагане върху пясъчно легло, което не е направено. Защо не е изпълнено, не мога да кажа. Защо не е упражнен контрол към момента на полагане, също не мога да кажа“, коментира управителят на водното дружество.

За съжаление обаче отстраняването на всяка авария не е решение на проблема. Налага се подмяна на целия водопровод в компроментирания участък.

„Направихме обследване с камера на самото трасе. Оказа се, че през 3-4 метра водопроводът е наранен. За съжаление не можем да се справим да подновим изцяло трасето към момента. Ние сме аварийно-експлоатационно дружество. Този разход не е предвиден в бюджета за инвестиции за 2016 година. Става въпрос за огромен разход в рамките на 250-300 хиляди лева, а с тези средства дружеството не разполага. Ако тръгнем да го правим, това означава, че другите 107 населени места, за които дружеството отговаря, ще останат без никаква инвестиция“, каза още инж. Росица Димитрова.

Според управителя на водното дружество подмяна на цялото трасе е най-правилното решение.

„За да не причиняваме неудобство на нашите потребители в засегнатите квартали, това е крайното решение. Мобилизирани сме, работи се по 18-24 часа на денонощие и, за да бъде отстранена всяка една авария, се спира водата. С това налягане и дебит не може да си позволим да се работи без да е спряна водата, защото е много опасно“, коментира инж. Димитрова.

Некачественото строителство и липса на контрол преди години сега създава една ситуация, в която жителите да бъдат с нарушено водоподаване.

„Обърнала съм се и към Областния управител, информирала съм и кмета на Община Благоевград, информирали сме МРРБ. Всички са наясно с проблема.

Сега сме отцепили района и не мога да си обясня риска, който е поет през 2007 година, да се сложи тръба с налягане 20 атмосфери под алеята и да не се упражни качествен контрол. Не ми се мисли какво може да се случи.

Обезопасили сме мястото. Не е приятно, но пък сигурността и живота на хората е на първо място и няма да си позволим да правим компромиси с това“, каза още управителят на водното дружество.

Инж. Росица Димитрова сподели и за още един голям проблем, относно довеждащия водопровод.

„Целият главен клон, довеждащ водата от пречиствателната станция за питейни води „Дъбрава“, е изграден през 1980 година от стоманени тръби. Целият този водопровод също е наложително да бъде подменен. Това е кардиналното решение, за да се подобри водоподаването в ж.к. „Еленово”, ж.к. „Орлова чука”, ж.к. „Ален мак”, ж.к. „Бялата висота”, кв. „Юг” и село Изгрев.

2 километра е това трасе и ще струва над 2 млн. лева. Разполагаме със средства за отстраняване на аварии, но не и за изграждане на такива големи трасета. Няма как да се справим сами без външно финансиране. Много сериозни са нещата.

Има още един проблем с водопровод в квартал „Освобождение“. Това са двете критични точки към момента за водоснабдяването на Благоевград.

Няма място за паника, но е хубаво гражданите да бъдат информирани за цялата ситуация“, каза още управителят на ВиК ЕООД Благоевград.

Към момента водното дружество има готовност във всеки един момент да предостави вода за битови нужди на засегнатите потребители.

„Най-засегнатите жители са около 800 човека в ж.к. „Орлова чука“, живущи в блокове 213, 214, 215, 216, 217. Там ще има денонощно водоноски. Всички детски заведения в района на засегнатите квартали също са заредени с вода за питейни нужди“, уточни още инж. Димитрова.

За финал управителят на водното дружество още веднъж се извини за неудобството и на жителите в засегнатите квартали и на хората, които трябва да обикалят района по алеята, за да си правят тренировките.

„Работи се непрекъснато, но отстраняването на самите аварии не е решение на проблема. Той ще бъде решен, когато се подмени цялото трасе“, каза инж. Димтирова.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене