Видео: БНТ гостува на Щраусов парк „Маневи“, село Копривлен

Очаквайте предаването в сутрешният блок на БНТ в понеделник

Единствената ферма за щрауси в Югозападна България – тази в хаджидимовското село Копривлен, оцелява трудно без субсидии от държавата. Стопанството на семейство Маневи е одобрено за еднократно финансиране от 25 хиляди евро по мярката „Млад фермер” за изграждане на ферма в рамките на 5 години. Половината от средствата семейството получило с изграждането на фермата, останалата сума очаква сега.

Стойна и Илия Маневи започнали да изграждат фермата с два щрауса преди 4 години. С половината от финансовата помощ, която получили, увеличили бройките, а сега вече имат 47 птици. Казват, че печалба все още нямат, защото първите 30 яйца птиците снесли едва миналата година. И вместо да ги продадат, ги заложили за нови птици.

Стойна Манева: „Целта на нашата ферма е птиците да станат поне на 5-6 години, да има и яйца за продан да има и за малки пилета, да има и сувенирни черупки за рисуване.“

Илия Манев: „Повечето от колегите се отказват те не могат да издържат. Значи, това животно се гледа с фураж. Тоя фураж струва пари. Значи колегите имат за фураж подпомагане, имат за глава, имат за биопродукт.”

Семейството храни щраусите с царевица, овес, люцерна, а разходите на месец за фураж, ток и вода надхвърлят 600 лева. Надяват се държавата да помисли за субсидии и за щраусите, както за козите, кравите и другите животни.

ВИДЕОТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене